Skocz do zawartości

Włącza się klakson przy odpalaniu auta E60 530 M54

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Cześć 

Wymieniłem stacyjkę (tzw. cylinder) z powodu zablokowania się jej. Była to używka która została dopasowana pod mój klucz przez fachowca. Oczywiście wyjęcie poduszki, zdjęcie kierownicy. Wszystko zostało złożone później tak jak trzeba-pierwsze odpalenie ok tak samo jak i drugie-auto jedzie, skręca, hamuje.

Kilka godzin później chcę odpalić auto-włączam zapłon a tu włącza się klakson;wyłączam zapłon-klakson się wyłącza i tak kilka razy aż wreszcie klakson milknie i odpalam samochód.

Na razie wyjąłem  bezpiecznik.

Co to może  być?

W aucie nie ma alarmu.

Edytowane przez daski
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziwny przypadek, szukał bym spięcia. Zdemontuje poduszkę i zobacz czy dalej włącza się klakson.

Między klaksonem a SZL raczej nie będzie spięcia bo to kable sygnałowe 

Gdzie może być spięcie to jeszcze Piny 3 i 4 z szl do klaksona.

Piny z wtyczki X1001<-->X1002 nie są dokładniej opisane oprócz masy i kabli sygnałowych 

Screenshot_2023-10-05-08-41-01-506-edit_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2023-10-05-08-43-28-694-edit_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2023-10-05-08-45-38-895-edit_com.android.chrome.jpg

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki za podpowiedź. Zdemontuję poduszkę i zobaczę.  

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzisiaj zdemontowałem poduszkę, przepatrzyłam wszystkie wpięcia - było ok. Po ponownym montażu, podłączeniu i włożeniu bezpiecznika przekręceniu stacyjki oraz odpaleniu klakson nie zadziałał ale już po następnym razie klakson włączał się.

Zrobiłem tak: wyjąłem bezpiecznik, włożyłem go z powrotem, przekręciłem kluczyk w poz. 1-odczekałem chwilę przytrzymując w kluczyku przycisk zamknięcia auta, następnie na poz. zapłon-odczekałem chwilę przytrzymując w kluczyku przycisk zamknięcia auta i odpaliłem auto. Następne odpalenia auta były już bez włączania się klaksonu.

Coś zapewne musiało się rozprogramować immobiliser-zapłon.