Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej koledzy...będę wdzięczny za wasze sugestie. Ostatnio zauważyłem że po rozgrzaniu silnika jazda w korkach ok 30min zaczyna się wydobywać jasny dym z tyłu auta. W tym czasie można wyczuć zapach oleju w aucie. Na drugi dzień zauważyłem to samo przy pokonywaniu trasy ok 200km. Ponieważ auto miało i tak jechać do mechanika z jakimiś pierdolami poprosiłem o zweryfikowanie tego. Pierwsze wstępna diagnoza że turbina bo mechanikowi nie podoba się dźwięk. Jeździ nią testuje próbuje doprowadzić do stanu jak opisałem i nic. Nie powtarza się. Mocy nie traci. Na desce nic się nie świeci. Dodam że jakiś czas temu polecono mi wycięcie sftowo EGRa cobtez uczynilem. Co to może być. Przytrafiło się dopalanie DFA? Czy to wyłączenie EGR coś zjebało w aucie?  Obawiam że auto stanie dęba w najmniej oczekiwanym momencie a już z mechanikiem nie mamy pomysłu. Będę wdzięczny za wasze rady. Generalnie auto w czerwcu po pełnym przeglądzie wymiana płynów itd. Oleju nie ubywa. Co jakiś czas muszę dolać płynu chłodniczego ale to chyba od zawsze. No i auto mało użytkowane jak już krótkie dystanse wokół domu i raz w miesiącu dystans 200km

Pozdrawiam

Edytowane przez sasz69