Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zakładałem jakiś czas temu do swojej, poliftowej.

Względem zwykłych halogenowych bez soczewki

Plusy:

- soczewka robi robotę, jakość świecenia w nocy 100 razy lepsza, bardzo fajna linia odcięcia

- zachowujesz homologację

- masz ringi zamiast postojówek (jak masz swoje to można to jakoś podrutować i zmienić)

- zachowujesz halogeny, które są znacznie prostsze i tańsze od xenona

Minusy:

- jest to ogólnie jakość chińczyka, nie zauważyłem konkretnego wpływu na użytkowanie

- podobno parują, mi trochę właśnie parowały dlatego je odesłałem i zamieniłem na oryginalne xenony

A porównując do oryginalnych xenonów to znowu jest przepaść na korzyść xenonów jak i przepaść jest tych DEPO nad zwykłymi bez soczewki. Sam zamieniłem zwykłe halogeny na xenony, a koszt wyszedł mi w tej samej cenie co są te DEPO (jakoś 1000 zł one kosztują). Tylko z xenonami trzeba się trochę pomęczyć, im bardziej chcesz je zrobić zgodnie ze sztuką tym więcej roboty + kodowanie, a te DEPO podmieniasz i to wszystko.

Opublikowano

@drwalnaostro dzięki za odpowiedź. Właśnie ciągle się zastanawiać czy kupić te DEPO czy nie...

A Ty jak zamontowałeś u siebie te DEPO to wizualnie lepiej wyglądały od fabrycznych lamp? I czy jakby Ci nie parowały to byś je zostawił czy i tak byś zmieniał na xenony?

Opublikowano
W dniu 8.10.2023 o 13:49, diqq91 napisał(a):

A Ty jak zamontowałeś u siebie te DEPO to wizualnie lepiej wyglądały od fabrycznych lamp? I czy jakby Ci nie parowały to byś je zostawił czy i tak byś zmieniał na xenony?

Wizualnie wyglądają praktycznie tak samo jak xenony. Ktoś kto nie jest maniakiem BMW wątpie, że nawet pomyśli, że nie są oryginalne.

Jakby mi nie parowały - pewnie bym zostawił, chociaż teraz wiem, że xenony świecą znacznie lepiej. Jakbym miał ocenić tylko i wyłącznie jakość świecenia to:

- xenony 10/10

- depo 8/10

- oryginalne bez soczewki 2/10

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Musiałeś mieć mocne zmęczone życiem oryginalne skoro odczułeś taką różnicę na korzyść depo, w większości przypadków świecą gorzej w stosunku do sprawnych oryginalnych halogenowych. Wg mnie zdecydowanie to nie jest odpowiednia droga.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.11.2023 o 11:25, maniek21112 napisał(a):

Musiałeś mieć mocne zmęczone życiem oryginalne skoro odczułeś taką różnicę na korzyść depo, w większości przypadków świecą gorzej w stosunku do sprawnych oryginalnych halogenowych. Wg mnie zdecydowanie to nie jest odpowiednia droga.

Możliwe, chociaż miałem lampy oryginalnie ZKW, a w przypadku xenona chociażby producent AL produkował o wiele lepsze od ZKW, może w przypadku halogenowych też tak jest. Na pewno kształt odbłyśników od długich się różni i odbłyśnik ZKW jest plastikowy bodajże, a w AL metalowy - ZKW podobno się szybko wypalają.