Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym pozbyć się bezkluczykowości w sensie tego że dotykam klamki /zamka i auto się otwiera/zamyka samo (czyli - wywalić/zdeaktywować touch sensory) - jedynie (jakby się dało) tylna klapa chciałbym by została.
Czemu? Któryś z modułów świruje, i auto samo się zamyka/otwiera gdy są kluczyki w pobliżu, a gdy nawet nie ma kluczyków - to rozładowuje akumulator w spoczynku (zapewne moduły zamka/dostępu nie wchodzą w uśpienie, bo ciągle są "dotykane" i próbują gadać z kluczykami) - aż do odcięcia przez elektrykę zasilania, w efekcie czego mogę auto otworzyć tylko z mechanicznego kluczyka (i wszystko niby od tego momentu działa - ale krzyczy błędem "high battery discharge rate")

1. Pojechałem do "mojego" mechanika - kombinował kombinował .. i jedyne co wykombinował to odpiął drzwi całkowicie od prądu. Nie działa mi nie tylko że bezkluczykowe otwieranie, ale też zwykłe z pilota - nie otwiera/zamyka zamków, muszę używać "bolca i klamki" od wewnątrz, a drzwi kierowcy kluczykiem fizycznym otwierać. Serio nie da się tego inaczej ogarnąć, zostawiając sterowanie z odbiornika, a (wy-programowując? czym?) z modułow w drzwiach obsługę touch-sensorów z klamek?

2. jak pierwsze zawiedzie, że się nie da softowo, to mam ochotę rozebrać moduły sterujące zamka/drzwi i wypruć im układy sterujące wejściem "touch" z klamki - nie rozbierałem tego jeszcze (stąd moje wątpliwości - czy nie są jakoś "zalewane"?) ale może to by było najprosze wyjście

3. czy którym/jakim softem (bo się chbya wkurzę i sam zajmę diagnostyką tego bmw - laptopa i interfejs mam, tylko brak softu) da się dowiedzieć, który moduł co robi, co zgłasza? Tak by dojść, który z modułów w których drzwiach wykrywa fałszywe dotknięcia i sieje zamęt (bo pewnie nie wszystkie są walnięte/szalone - tylko jeden). Czy może muszę się bawić w sniffowanie magistrali can 😉 ?