Skocz do zawartości

520d B47 bujanie podczas pełzania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od czasu jak posiadam auto zmagam się z tym problemem. Na prostej drodze bez dziur, np parking wielopoziomowy po wrzuceniu D i puszczeniu hamulca auto zaczyna pełzać, powoli jechać i podczas tego czuć jak by jedne koło było kwadratowe, rytmicznie buja całym autem.

W międzyczasie były zmieniane opony, dolne wahacze, zbieżność, wizyta u kilku różnych mechaników.

Czy ktoś może mial podobny przypadek ?

Opublikowano

Rozdzielnia napędu VTG do sprawdzenia, prawdopodobnie problem z xdrive. Poszukaj na forum bo jest o tym który bezpiecznik trzeba wyciągnąć żeby rozpiąć napęd, ale ja preferuje wyciągnięcie wtyczki bezpośrednio z VTG pod autem i jazda próbna na samym tylnym napędzie. Jeśli dalej tak będzie jechało źle to już będziesz wiedział że problem jest gdzieś z tyłu. A jak przestanie, to VTG wymiana oleju lub do regeneracji. 

Opublikowano
  • Autor

U mnie nie ma xdrive. 

Opublikowano
  • Autor

Tak. Miałem sprawdzane, jedna była krzywa, po prostowaniu nic się nie zmieniło 🤷‍♂️

Opublikowano

No to niestety, jest tyle możliwości że raczej będziesz potrzebował podjechać do speca od bawarek po odpłatną diagnozę.. nie ma co wróżyć z fusów, no chyba że niech jakiś kolega nagra obok auta z obu stron jak przejeżdżasz obok i wrzuc tu filmik. Podaj więcej szczegółów 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Łożysko , przegub . Trzeba auto podnieść i pokręcić kołami , poszarpać tu i tam .

Opublikowano
  • Autor

Tak tak wybieram się do mechanika ale już u nie jednego byłem i nic 🤷‍♂️

Jak rozwiąże problem to dam znać co się okazało 😉

Opublikowano

Przeguby przy kołach albo ten na wale w E39 miałem coś podobnego jak się blokował.. Tylko wtedy było go słychać i widać bo cały smar był na podwoziu. 

Może warto było by wyjść z auto i podczas tego efektu zobaczyć czy które koło/ amortyzator nie przejmuje tego efektu aby wykluczyć pozostałe strony albo chociaż czy wychodzi od przodu czy tyłu.