Skocz do zawartości

E39 520i 1997r problem z zamykaniem z kluczyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam problem z zamykaniem auta z kluczyka. Dawniej dało się zamknąć i otworzyć drzwi i bagażnik z kluczyka. Mam dokładany alarm z czujkami na slupkach przednich i jest to jakiś dedykowany alarm do e39. Podczas zamykania i otwierania z kluczyka migały kierunki i był dźwięk z syreny alarmu.

Podczas prac diagnostycznych z klimatyzacją wypiełem jedną z wtyczek w puszce gdzie jest komputer i zapomniałem jej wpiąć i próbowałem odpalić samochód. Zorientowałem się że brakuje tej wtyczki i ją zapiełem i auto normalnie odpaliło ale przestało działać zamykanie z kluczyka. Podczas zamykania z zamka zaczynały migać swiatla awaryjne i tak cyklicznie ja je wyłączałem a one po chwili się włączały. Z nerwów odpiełem wtyczki z tego modułu alarmu który mam.

Teraz jest tak:

Zamykanie/otwieranie kluczykiem z zamka działa

Zamykanie/otwieranie przyciskiem w kabinie działa

Przycisk otwierania bagażnika pod kierownicą działa

Naciśnięcie klamki w klapie bagażnika aktywuje zamek

Alarm odpięty

Auto normalnie odpala i jeździ 

Po podpięciu komputera pojawiły się następujące błędy

DME - 18 EWS code (DWA interface) not present or signal failure

EWS - 19 Toleration of changing code increased key 1

Oba błędy udało się skasować i już się nie pojawiają jednak zamykanie z kluczyka dalej nie działa (alarm dalej jest odpięty).

Próbowałem kodować kluczyk i widać że kluczyk chce się zakodować ponieważ po procesie kodowania dioda miga chyba z 5 razy ale zamki w samochodzie nie reagują.

Czytałem że w inpie można zrobić jakąś synchronizację ews-dme ale che się was poradzić co by jeszcze bardziej nie popsuć 😉

Moze ktoś coś poradzić?

Pozdrawiam

20210131_113408.jpg

20210131_113537.jpg

20210131_114825.jpg

• 1 miesiąc temu...