Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czołem

Mini cooper diesel R56 z 2008r

Wczoraj jadąc za miniakiem dostrzegłem, że podczas hamowania wszystkie 3 światła stop się zapalają, a po ok 2-5 sek gasną te w błotnikach a tylko górne świeci się prawidłowo do momentu puszczenia pedału hamowania. Ale niestety nie jest to reguła, czasami, a w zasadzie w większości przypadków hamowania wszystkie się palą prawidłowo. Usterka zdarza się niezależnie czy hamuje się delikatnie czy mocno. Raczej występuje częściej po dłuższej jeździe (2-3km) bez użycia hamulca. Raz się zdarzyło, że podczas hamowania do zera i następnie poruszania nogą pedałem  prawo-lewo światła się zapaliły - ale to mógł być przypadek, bo drugim razem już tak nie zadziałało.

Dziwne jest, że gasną tylko dwa z trzech. Błędów nie ma. Ma ktoś jakiś pomysł?

Zdrowia

Edytowane przez Rejestracja
to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

W końcu się udało się naprawić. W międzyczasie ustaliłem że światła gasną na nierównościach, tzn w czasie hamowania jak jest jakiś dołek a na drodze szutrowej to stop zapala się tylko na chwilę. Zobaczyłem na schemacie że czujnik świateł stop przy pedale hamulca jest połączony m.in. z DSC i przypomniałem sobie że kiedyś zakodowałem żeby boczne światła mrugały przy ostrym hamowaniu. Nie mam pojęcia jaki jest związek jednego z drugim, ale zwyczajnie zresetowałem FRM do ustawień fabrycznych i zadziałało.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Związek jest taki, że jeżeli czujnik stopu albo FRM są niesprawne to światła stop są włączane na podstawie sygnału z modułu DSC, który monitoruje ciśnienie w układzie hamulcowym.