Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Temat poruszany był juz wielokrotnie ale u mnie jest dość specyficzna sytuacja. Mianowicie sprawa klaruje się tak:

Mam troszkę niedomagający termostat (tzn. silnik grzeje się po przejechaniu jakiś 5km przy niskich temp. około 5* ) ale jak już się nagrzeje jest ok, trzyma temperaturę. Czy przy takiej sytuacji może niedomagac ogrzewanie w kabinie? Czy po nagrzaniu się silnika juz powinno być ok? Z wywietrzników leci mi praktycznie zimne powietrze. Na wysokich obrotach troszkę cieplejsze. Co powinienem jeszcze sprawdzić? W poniedziałek sprawdzę bo dawno tego nie robiłem ilość płynu w układzie. Mam pewne obawy ze coś jest nie tak z nagrzewnicą. Jak sprawdzić jej działanie? Co mogło się jeszcze zepsuć?

Moze od razu zapytam żebym wiedział, ile może kosztować wymiana nagrzewnicy?

I teraz pewnie się troszkę ośmieszę ale w końcu nie jestem mechanikiem :) za która częścią powinienem się rozglądać bo obie nazywane są nagrzewnicą :) ? :

http://moto.allegro.pl/item138822295_nagrzewnica_bmw_e36_sedan_i_compact.html

czy:

http://moto.allegro.pl/item137718933_nagrzewnica_wody_bmw_e_36_e36_e_36_.html

Z góry dziękuję za cenne informacje.

Opublikowano
według mnie sprawdź ilość płynu w układzie (z tego co piszesz masz za mało - wnioskuję po tym, że jak zwiększysz obroty silnika ciśnienie w układzie wzrosnie i płyn dotrze wówczas do nagrzewnicy). Potem dla pewności odpowietrz układ i sprawdź czy niedobór płyn był spowodowany odparowaniem go przez lato czy masz nieszczelny układ chłodzenia.
...tylko BMW
Opublikowano
Dzisiaj dolałem płynu brakowało aż 2 litrów. Po dolaniu leciało ciepławe, ale silnik też był ciepły i odpalony na postoju. Zobaczymy jutro jak sprawa bedzie wyglądała na drodze.
Opublikowano

nie chcę Cię smucić ale u mnie skończyło się na wymianie chłodnicy bo plastik za zbiorniczkiem był pęknięty i tamtędy uciekał płyn. Obu u Ciebie było inaczej.

P.S. Odpowietrz dobrze układ.

...tylko BMW