Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem właśnie w trakcie retrofitu kamery cofania i myślę też nad wymianą nawigacji business, w moim przypadku champ2 na CIC.

W sieci są różne oferty jednostki CIC, w tym z rynku amerykańskiego. Jest też wersja CIC z obsługą DAB, czyli cyfrowego radia.

Czy taka wersja będzie pasować do 520d z Europy? Czy ten CIC będzie odbierał nasze radio DAB+, które nadaje gdzie nie gdzie?

Czy lepiej to odpuścić i szukać numerów seryjnych zgodnych z F11 520d z Europy? Amerykańca, to chyba lepiej odpuścić, będą problemy z pasmem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pamiętaj, że jeśli chcesz zamontować obcy HU - będziesz musiał jeszcze ogarnać licencje/kody FSC.

Druga rzecz, przy takiej modyfikacji, nie lepiej iść w to co maksymalnie pasuje tj. NBT EVO ?

Amerykaniec nie bedzie miał problemu z pasmem po zakodowaniu.

Opublikowano (edytowane)

Co do wymiany na nbt czy nbt Evo, to czytałem już o tym też i koszty są znacznie większe. Sama jednostka NBT jest dwukrotnie droższa niż CIC. Przy wymianie champ2 na CIC wystarczy chyba wymienić ekran i jednostkę, a przy wymianie na NBT, trzeba wymieniać różne inne moduły i ogólnie więcej roboty. NBT ma combox w sobie, przy cic combox jest w bagażniku itp. Koszt wymiany na CIC zmieści się w 1000zł, na NBT pewnie ze 3000, a EVO jeszcze więcej. Wg mnie nie warto. Lepiej kupić do tego CIC potem android auto chyba, a i tak będzie taniej.

Kody FSC to wiem, że trzeba ogarnąć, ale można to zrobić za free o ile się nie mylę. CIC jest na tyle dobrze rozpracowany. Poza tym to potrzebne chyba tylko do nawigacji, do działania samej jednostki chyba nie.

A co do kodowania amerykańca, to czy jak przekonuje moduł HU VO code, to stracę te pasmo co kodowałem i będę musiał od nowa kodować.

Pytam, bo kodowałem ostatnio kilka modułów VO code i straciłem pamięć start stop, będę musiał od nowa kodować.

Zaciekawiło mnie tylko, że jest CIC z radiem DAB, ale jak nie obsługuje DAB+, które u nas będzie standardem to nie mam co się napalać. Pytanie czy taka jednostka będzie kompatybilna z moim autem bez problemów.

Edytowane przez grzesiek811