Skocz do zawartości

Jaki prostownik do akumulatorów bezobsługowych?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chcialbym naladowac akumulator w mojej BMW 316, ale akumulator jest tam bezobslugowy i nie ma tych korkow do odkrecania.. Podobno podczas ladowania, elektrolit wydziela gaz i w tym moim akumulatorze nie bedzie mial gdzie uchodzic.. Czy to jest niebezpieczne? Czy jednak moge ladowac zwyklym prostownikiem z hipermarketu taki akumulator? :doh:
Opublikowano
Akumulator POWINIEN miec "odpowietrzenie" gdzie nadmiar oparow,gazow moze sobie ujsc...

Czyli ten moj (oryginal BMW) akumulator tez ma gdzies odpowietrznik, tylko jest ukryty i tak odrazu sie go nie zobaczy rozumie ?

Opublikowano

Witam

To je sie laduje??!!Bezobslugowe?! :mad2:

Wlasnie swoj naladowalem :P

Zwyklym prostownikiem obslugiwanym recznie!

co do korkow,to one tez maja,tylko ukryte pod przykryka i trzeba je zdjac na wszelki wypadek.

Tylko nie dolewj nic do niego!

pozdrawiam

Opublikowano

Nastała nowoczesność, więc zamiast zwykłych akumulatorów mamy teraz nowe, wspaniałe, akumulatory bezobsługowe ( :twisted2: które czasem bardzo przypominają te poprzednie :twisted2: ). Nowy akumulator - podobnie jak zwykłe baterie - jeśli ulegnie uszkodzeniu, zużyciu, po prostu się go wymienia na nowy ( :twisted2: jeszcze wspanialszy :twisted2: ). Oczywiście ładowanie jest dopuszczalne, lecz wszystko zależy od wyniku testu akumulatora, który powinno się przeprowadzić testerem. :idea: Warto po wymianie akumulatora sprawdzić w furce ładowanie :idea:

W moim autku miałem taką bezobsługową bateryjkę w której jednak był dostęp do cel, więc traktowałem go jak zwykły stary akumulator (co ok. 5000 km. uzupełniałem wodą destylowaną cele do momentu zalania płyt), służy do dziś :cool2:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg