Skocz do zawartości

F25 silnik 2.0 B47 140KW (188HP) xdrive - Dwiny dźwięk z komory silnika do około 1500 obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Znalazłem podobne wątki alby wszystkie były ciut inne.

Podczas zakupu zostałem poinformowany że to jakiś plastik i faktycznie trochę podobnie brzmiało.

Auto wydaje dziwne dźwięki najprawdopodobniej z komory silnika od około 1500 obrotów w górę. Dźwięk jest  o tyle dziwny że najlepiej jest słyszalny w środku auta przy zamkniętych szybach i jest dość głośny. Na zewnątrz normalnie jest niemal nie słyszalny. Dopiero po otwarciu maski, zdjęciu osłony i wyjęciu maty wygłuszającej (na silniku)  trochę jest słychać ale bardzo słabo i zgrywa się z pracą silnika.

Dźwięk  jest zawsze taki sam przy konkretnych obrotach nie zależnie czy jadę czy stoję w miejscu.

Podczas jazdy gdy jadę nawet szybko i wcisnę sprzęgło a obroty spadną poniżej 1500 obrotów dźwięk ustaje czyli nie jest to raczej nic z wibracjami plastików czy karoserii.

Podczas wymiany oleju starałem się przyjrzeć od spodu czy coś może hałasować ale nic nie znalazłem.

Jedyne błędy jakie mam to z kolektorem ssący i sondą za katalizatorem więc nie wydaje się  być to jakoś powiązane.

Filmik 

https://youtube.com/shorts/6ggf65DARY4

Czy to możliwe żeby to był łańcuch albo turbo? Ktoś spotkał się z czymś takim?

Może macie jakieś typy ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To przewody paliwowe na mocowaniach pod samochodem, mniej więcej pod kierowcą drżą, miałem to samo, tylko w aucie przy zamkniętych drzwiach słychać.

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przewody paliwowe , pod spodem, mniej więcej na wysokości pedału gazu po tej samej stronie . Mają luz na fabrycznej spince i o nią stukają ( drgają)