Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W ostatni weekend miałem okazję zrobić ca 750 km E65 745. Trochę gorących wrażeń.

Neutralne :roll: :

- stylistyka nadwozia – na początku miałem wątpliwości - teraz nawet mi się podoba, ale to rzecz gustu;

- deska - zegary czytelne, wyświetlacze przyjemne, drewniana wykładzina nawet pasuje, jednak wyprofilowanie samej deski do mnie nie przemawia;

- spalanie – po mieście: 23 litry, trasa: zszedłem z średnim spalaniem do 14,8 litra i ktoś kupując taki pojazd mniejszego chyba nie oczekuje

Pozytywne :P :

- i-drive – jednak intuicyjny i bezproblemowy – kto ma z tym problem? w czasie jazdy i tak korzystasz może z 10% jego możliwości

- wyposażenie – absolutnie wszystko za wyjątkiem barku: od TV, po otwierany z pilota bagażnik (zamykany również silnikiem), siłowniki domykające drzwi, fotele masujące uda i pośladki, po oświetlenie klamek, elektryczne rolety nie tylko w tylnej szybie, ale i bocznych

- elektryczny hamulec ręczny – bardzo praktyczny, dzięki Łukasz bez Ciebie bym go nie znalazł

- silnik – wciśnięcie przyspieszenia powoduje narastający ryk fantastycznego silnika, a przyspieszeniu wydaje się nie być końca mimo 1,9 tony!!! Absolutna rewelacja!!!!

Negatywne :cry: :

- zawieszenie - niestety słychać stuki zawieszenia przy jeździe po ulicach naszych miast, przyczyną może są felgi 19” (opona z tyłu 275 8) )

- dźwignia zmiany biegów w kierownicy – zmiana przełożenia odbywa się z wyczuwalnym opóźnieniem, no i silnika nie słychać

- dźwignia ustawień skrzyni automatycznej – przy kierownicy, jak w samochodach rodem zza wielkiej wody, bardzo delikatna i operować ją można wyłącznie „paluszkami”, więc jak ktoś lubi chwycić za lewar będzie rozczarowany

- tempomat – umieszczony „tuż” pod kierunkowskazami, kilka razy ręka myliła dźwignie

Cóż by tu jeszcze powiedzieć… reakcje kierowców innych pojazdów bardzo prawidłowe (nawet często patrzą w lusterka wsteczne, po czym czmychają na prawy pas :D , choć oczywiście były wyjątki :evil: ), reakcje pracowników stacji benzynowych również (pozdrawiam pracowników Shell’a na Sadybie, które odmówiło przyjęcia pieniędzy za tankowanie 8) - ale to już inna historia).

Samochód wspaniały… jednak czułem ulgę oddając cacko za 440.000 zł :shock: .

To blisko 20’ścia moich E34 i choć samochody dzielą lata, to jednak nie są to lata świetlne… :wink:

Pozdrawiam

Eulem

E39 [E34/E36]

a tu gram: http://s1.metaldamage.pl/c.php?uid=227838

Opublikowano

Moje odczucia i komentarz do Twojego ...

Dość dokładnie sobie poglądałem E65 i E60, trochę (bardzo trochę - kilka-kilkanaście km) pojeździłem też E60 (530D).

Twoje neutralne odczucia sa dokładnie takie same jak moje.

Twoje pozytywne odczucia :

- i-drive - prawie nie "bawiłem" się,

- wyposażenie - takie wyposażenie może być też choćby w E38, a za każdy bajer słono się płaci ...

- elektryczny hamulec ręczny to jest OK., bo w E38 jest troszkę nie do tej klasy ;-) - szczególnie chodzi mi o jego zwalnianie - trochę "sztywne" i głośne ...,

- silnik ... ja jechałem 3.0 D : moje odczucia są takie - jak na diesel jest bardzo dobry, przyspieszenia nie złe, ale to jednak diesel, nigdy kulturą i równością pracy nie dorówna benzynowemu (tej samej klasy !)

Negatywne :

- ja też jechałem na niskoprofilowych oponach i wydawał mi się zbyt sztywny

- jechałem "tradycyjnym" tiptronikiem (jak u mnie) - w zasadzie OK - jestem do takiego przyzwyczajony,

- tempomatem się nie bawiłem.

Inne uwagi :

- wydał mi się zbyt reagujący na ruchy kierownicy - przyczyna napewno jest po stronie niskich opon i to że była to "nówka", chyba jestem przyzwyczajony do nieco większych luzów na kierownicy - gdzie nie muszę być mocno skoncentrowany nad zachowaniem prostego kierunku jazdy oraz, że jak nerwowo ruszę kierownicą (o niewielki kąt) to od razu wpadne w poślizg ... swobodniej prowadzę moje BMW ;-)

- przede wszystkim minusem dla mnie jest stylistyka, która do mnie nie przemawia - jeszcze w przypadku E60 to może być, ale do dostojnej limuzyny serii "7" to już nie za bardzo, ale o gustach się nie dyskutuje, ja jedynie wyrażam swoja opinię ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)