Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio pojawił się u mnie problem falujących obrotów podczas jazdy. Objawia się to tym, że jadąc nieważne z jaką prędkością, czy to jest 20km/h czy 120km/h po wciśnięciu sprzęgła obroty strasznie skaczą na poziomie 500-1100 do momentu zatrzymania auta. Na postoju obroty sztywno stoją (przy okazji, byłbym wdzięczy na jakiś programik, którym mogę podnieść sobie jałowe obroty), faluje tylko podczas jazdy a jest to dosyć uciążliwe szczególnie dojeżdżając do skrzyżowania czy poruszania się w korku. Od czego zacząć, co sprawdzić?

Bmw e46 320i M54b22

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na początek sprawdzenie błędów programem do bmw, inpa lub ista, tym drugim można podnieść obroty (ewentualnie dis).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No właśnie w tym problem, że jedyny błąd w impie jaki sie pokazuje to 123. Szperając w necie wychodzi na to, ze to cos zwiazanego z termostatem. Sprawdzalem temperatury na zegarach oraz po kablu na biezaco i temperatury sa wporzadku. Nie sypie zadnych innych bledow.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pamiętaj, że inne programy/aplikacje potrafią nie pokazać wszystkich błędów, tylko program do bmw daje pewność. Jeżeli faktycznie nic by nie było poza grzałką termostatu to do sprawdzenia przepływomierz, jakiej jest firmy i jaka jest masa powietrza na wolnych obrotach po pełnym rozgrzaniu bez odbiorników prądu. Zamiennik (poza vdo/continental - to jest oryginał) potrafi nie wywalać błędu a źle albo w cale nie mierzy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.