Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie

Zapalone kontrolki EML i kontroli trakcji,po dodaniu gazu auto się dusi i gaśnie. Wcześniej bywało tak że się zapalił podczas jazdy, ale wystarczyło zgasić silnik i po chwili odpalić, eml gasł i można było jechać dalej Pewnego razu podczas jazdy się zapalił i gaszenie silnika nie pomogło :D

Pierwsze co wymieniłem to ecu bo było nagrzebane przez poprzedniego właściciela, wymieniłem przepustnice (mam trzy), i przy wszystkich to samo, silniczek krokowy wyczyszczony, wtyczki od ecu, przepustnicy, krokowca potraktowane kontakt sprayem, a eml z kontrolą trakcji jak świecił tak świeci :|

Może też ktoś tak miał i się z tym uporał?

Błędy z inpy

100 steuergeraete selbsttest

169 MDK endstufenabschaltung nach diagnosefehler

148 CAN DME/DDE, motormoment nicht einstellbar

Pozdrawiam :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z jakich sterowników te błędy.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Ecu ms52, błąd 100 i 169 to błędy z silnika, błąd 148 z ASC/DSC. Po odłączeniu przepustnicy pojawiają się błędy o potencjometrach więc przepustnice wykluczam tak samo z krokowcem. Dzisiaj się biorę za sprawdzenie wiązki przepustnica-komputer.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można odłączyć na próbę wtyczkę od pompy abs, czasem uszkodzony przepływomierz potrafi nabroić.
Opublikowano
Przewody ecu-przepustnica sprawdzone miernikiem i nigdzie nie są przerwane/uszkodzone. Jutro podłącze jeszcze inny ecu z ews'em i pestką i sprawdzę jakie będą rezultaty. Przepływomierz wykluczam, jest reakcja na odpięcie jak i na podpięcie. Z tyłu głowy chodzi mi jeszcze pompa paliwa. Wtyczkę od pompy ABS również odłączę, dzięki za podpowiedź :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To że silnik reaguje na odpięcie i podpięcie wtyczki przepływomierza oznacza tylko że żyje, a co on pokazuje to inna sprawa.