Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem ze swoją E90, otóż po odczycie kodów błędów przez apkę widnieje błąd 9CBB (brak opisu) i nie da go się usunąć. Błąd pochodzi z FRM obstawiam że to jakiś błąd odnośnie zwarcia. Znikło mi również podświetlenie przycisków w drzwiach, przełącznika świateł i multifunkcji w kierze. Ktoś wie co może oznaczać ten błąd i gdzie szukać usterki? Światła wszystkie są okej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pierwszy raz spotykam się z tym błędem.

Czytając informacje o tym błędzie na inny forach jak i tutaj , to czy nie masz przepalonej jakiejś żarówki?

Od kierunkowskazu , tylne przeciwmgłowe, mijania , długie itp ...?

Opublikowano
Okazało się że nie świecą mi żarówki przeciwmgielne po ich wymianie i resetu zwarcia nadal nie świecą . Błąd 9CBB już nie wrócił ale za to pojawił się kolejny A8C7. Przegrzebałem fora i na żadnym nie znalazłem opisu błędu. Kontrolka od przeciwmgielnych się świeci a światła nie świecą. Z tyłu bez żadnego problemu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sam blad oznacza

A8C7 FRM: Terminal 58g faulty,

Ale co z tym zrobic to nie wiem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja znalazłem takie objaśnienie błędu...

• FRM - Zacisk 58g właściwy - z_70 - Moduł strefy dla stóp

lub

• LM: Przesłona światła biksenonowego uszkodzenia - lm_ahl_2 - Wskaźnik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacisk 58g to zacisk/zasilanie oświetlenia przyrządów/oświetlenie lokalizacyjne ( np. oświetlenie przycisku do otwierania szyby).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ty nie masz modulu LM tylko FRM, wiec interesuje cie terminal 58g. Poszukalem trochę i jest to terminal odpowiedzialny za oświetlenie wnetrza. Tu masz opis po angielsku, ale jak w goiglach wpiszesz terminal 58g, to uzyskasz troche informacji

The footwell module provides terminal 58g via the K CAN or via conventional wiring. Terminal 58g is pulse-width modulated and has 2 brightness stages.

Terminal 58g jest podlaczony do modulu FRM do wtyczki X14261 do pinu 48. Wtyczka X14261, to ta na samej gorze modulu, jak jest w aucie przykrecony. Kolor kabla szary z czerwonym paskiem grubosci 0,75mm. Podlaczone jest to do kazdego podświetlenia np. w radiu, przy zmianie biegow w automacie, przy przelacznikach na drzwiach itp.

Dodatkowo do tego tetminala jest tez podlaczony pin 21 we wtyczce X14259 w module FRM. Ta wtyczka to jedyna po drugiej stronie FRM. Kolor i grubosc kabla ta sama. Do tego pinu podlaczone jest podswietlenie kiery oraz te pokretla na srodku między kratkami wentylacji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cokolwiek moze być. Skoro jest bład, jest gdzieś lipa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czytałem ,że należy w podobnych sytuacjach pomagała aktualizacja modułu?