Skocz do zawartości

Kupno turbiny - jak ocenić stan?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dzisiaj padła mi turbina i noszę się z zamiarem kupienia używanej, mam kilka na oku i zwracam się z prośbą do użytkowników forum: jak rozpoznać czy turbina nadaje się jeszcze do użytku czy nie?

Regeneracja w moim przypadku raczej odpada, gdyż słyszałem ocieranie wirnika o obudowę i jak mnie poinformowano w takim wypadku regeneracja wyniesie ok. 1300 PLN, a na taki wydatek w chwili obecnej mnie nie stać.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość

Opublikowano
Witam, złap za ośkę turbiny i wykonaj nią ruchy przód tył i góra dół. Jeżeli ponad 0,2 mm luzu to jest ona uszkodzona. Innym warunkiem są oczywiście nie pogięte łopatki no i nie przepuszczanie oleju pod ciśnieniem. Pozdrawiam:)
Opublikowano
1300 to nie jest aż tak strasznie dużo używka 200-500. Na oko nie da się do końca ocenić jej stanu. Szkoda pracy zastanów się nad regeneracją może znajdziesz gdzieś jeszcze taniej ?
Opublikowano
Rozumiem twój problem ale warto się zastanowić żeby za pół roku nie szukać drugiej turbosprężarki bo na jedno wyjdzie, tylko roboty dwa razy więcej. Osobiście wątpię aby udało Ci się kupić dobrą za 200-300 będziesz musiał szykować ok 600. Nie licz na okazję w tym temacie bo kupisz taką że za miesiąc się skończy :mad2:
Opublikowano

luknij sobie na allegro moze akurat cos znajdziesz.

ostanio trafila mi sie jakas po regeneracji moze warta ja wziasc.

wpisz w allegro turbina bmw i wszystko bedzie jasne.