Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Posiadam E39 530dA z 1999 w sedanie z felgami R19, oponami 265/35 i zawieszeniem S-EDC.

Aktualnie samochód wygląda pokracznie, jak terenówka, i chciałbym ją obniżyć.

Wybór padł na sprężyny Eibach E2069-140, czyli seria Pro-Kit, z przeznaczeniem do 530d i 525d, -30 przód | -20/25 tył. Cena jest optymalna i opinie wskazują że to dobry produkt.

Pojawiają się jednak pewne problemy i prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości.

-Czy mogę zastosować sprężyny obniżające do zawieszenia z EDC? Wiem, że producent odradza tego typu zastosowanie, jednak z tego co przeczytałem to nie powinno mieć dużego wpływu na żywotność zawieszenia + nie będę tym jeździł jakoś dużo, to moje auto głównie na dłuższe wypady. Czy faktycznie ryzykuję uszkodzenie amortyzatorów czy to bardziej zabezpieczenie ze strony producenta mocno na wyrost?

-Czy faktycznie usiądzie o te 20-30mm? Czytałem, że w wypadku zawieszenia M oraz EDC może być to dużo mniej, nie chciałbym zmarnować 800zł i dalej jeździć terenówką albo kupić większe obniżenie i skończyć z samochodem na glebie.

-Jeżeli wszystko będzie w porządku to jak będzie z komfortem jazdy? I tak pozbyłem się większości korzystnych właściwości jezdnych E39 poprzez zastosowanie takich a nie innych kół, ale powiedzmy że nie chciałbym dalej pogarszać sprawy.

Tak wygląda aktualnie. Wydaje mi się, że -30 byłoby tutaj idealne. :D

sQd1Jde.jpg

CXFamRk.jpg

dhbA2AK.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dla potomnych

Obniżone i wygląda świetnie, ale sprężyny nie pasują i nie wchodzą w otwory na gumach. Trzeba kombinować.

Jeździ za to zupełnie normalnie tylko jest naturalnie trochę twardsze :D

2DkWBNG.jpeg