Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możliwe że i nie wróci. Ale dla spokoju wymienili mi bo lepiej durny zawór za 600 zł niż później pół silnika :mrgreen: fakt faktem dużo roboty by się do niego dostać.

🙃🙃

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cóż, po dłuższej przerwie błąd powrócił.

Zastanawia mnie jeden fakt, otóż właśnie niedawno (ale nie pamiętam dokładnie kiedy) dolałem ok 600 ml oleju. Nie było komunikatu o niskim stanie, po prostu kiedyś uruchomiłem sprawdzanie poziomu oleju, i pokazało jakieś 3/4, wobec tego dolałem 600 ml oleju i wówczas poziom był OK.

DME zarejestrował 5 przypadków tego błędu w przeciągu ostatnich kilkuset kilometrów.

Co ciekawe, błąd ten występuje zawsze świeżo po rozruchu, przy dość niskich obrotach; zwróćcie uwagę na temperaturę silnika.

W trakcie jazdy, błąd już się nie pojawia.

W procedurze ABL po zaznaczeniu, że w CC nie pojawia się żaden komunikat, ISTA twierdzi, że błąd ten jest fałszywy (zobaczcie jedno ze zdjęć).

Mimo wszystko zawór już posiadam, nie wiem czy w najbliższym czasie i tak nie wyślę samochodu na wymianę tego zaworu.

IMG-7793.jpg IMG-7792.jpg IMG-7794.jpg IMG-7795.jpg IMG-7796.jpg

Moje G30 530ix M-sport czarny szafir

Jeśli szukasz zespołu na wesele, to zapraszam!

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Zawór wymieniony ok 700 km temu, na razie błędu brak. Stary zawór wydawał się czysty (jeśli chodzi o sitka), ale zablokować mógł się sam mechanizm w środku.

Co ciekawe, kilka dni przed wymianą pojawił się również błąd 130173:

Zawór elektromagnetyczny VANOS po stronie dolotowej: pozycja nie została osiągnięta

Jednak z opisu usterki wynika, że jeśli jest jakiś problem z ciśnieniem oleju to błąd ten może być tego wynikiem.

Co ciekawe, ISTA w procedurze ABL dla 1C0102 pyta czy pojawił się jakiś komunikat na ekranie zegarów, czy też systemu, jeśli odpowiedź jest negatywna (bo tak było w rzeczywistości), ISTA stwierdza, że błąd ten jest fałszywy.

Moje G30 530ix M-sport czarny szafir

Jeśli szukasz zespołu na wesele, to zapraszam!