Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z elektrycznym ogrzewaniem postojowym?

Chciałbym coś takiego zamontować do swojego samochodu. Z tego co się trochę orientuję firma DEFA robi takie rozwiązania, ale jest to mocno kosztowne.

Czy znacie inne sprawdzone firmy?

Opublikowano

Ja zamontowałem wodne webasto do x1 i suche do miniaka. Jedno i drugie mają swoje wady i zalety. Mokre podgrzewa uklad wodny, tym samym silnik odpala z dodatnią temperaturą, w kabinie kilka stopni tylko ale w zupełności wystarczy na odmrożenie szyb. No i potem się momentalnie rozgrzewa. A w mini cooperze mam suche - tutaj kabina dość szybko rozgrzewa się do kilkunastu stopni, ale silnik startuje zimny. Co prawda nie o ogrzewanie chodzi, tylko fakt zimnego startu.

Jeden czy drugi - polecam.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano
Zastanawiałem się nad czymś takim tylko montowane do miski olejowej. Albo jak już przepływowe z pompką jak tutaj https://allegro.pl/oferta/podgrzewacz-grzalka-silnika-zestaw-kabli-typ-defa-12931219360

No niby to jest spoko. Tylko, że nie ma tu żadnego włącznika czasowego czy też na pilota. Jak włączymy do gniazdka to zaczyna grzać. Oczywiście można wykombinować coś z włącznikiem czasowym, czy gniazdkiem na Wi-Fi. Jednakże zestawy DEFA są pod tym względem bardziej rozbudowane. Bo mają prostowniki - także akumulator zawsze naładowany, ogrzewanie płynu, można dodatkowo kupić nagrzewnice powietrza do wnętrza samochodu, no i grzanie na konkretną godzinę lub włączane z pilota. Ale to już robi się koszt kilku tysięcy złotych. Także może też kupię tylko taka grzałkę z pompką płynu chłodzącego. Bo silnik wstępnie ogrzany, będzie palił na gazie i od razu ciepłe powietrze leci