Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam problem ze swoją Bawarą, mianowicie - z powodu mojej nieobecności stała nie ruszana dokładnie przez 7 dni. Po 7 dniach, w miniony piątek, wybrałem się nią w krótką trasę (ok 20km), wtedy jeszcze odpaliła. Po przejechaniu tej trasy, zgasiłem a po dwóch godzinach już nie odpaliła, nie było żadnej reakcji na próbę odpalenia. Jedynie zaświeciły się światełka w środku, włączyło się radio i ekran nawigacji oraz na desce była widoczna kontrolka poduszek. Nic więcej...

Zajrzeliśmy do bagażnika i okazało się, że bańka z płynem do spryskiwaczy jakimś cudem pękła, a płyn przedostał się do komory akumulatora. Postanowiliśmy więc spróbować odpalić innymi metodami:

- kable do BMW i do innego akumulatora - zero reakcji na próbę odpalenia (oprócz radia, nawigacji i kontrolki poduszek)

- kable do BMW i do innego samochodu - zero reakcji na próbę odpalenia (oprócz tego co wyżej)

- podpięliśmy inny akumulator do BMW - dopiero odpaliła

Nasunął się wniosek - akumulator do wymiany, a i tak miałem zrobić to przed zimą. Zakupiłem taki, jak polecają do mojego modelu, 74ah. Włożyliśmy nowy akumulator, odpaliła. Przejechałem 20km, zgasiłem pod sklepem, i już nie chciała odpalić. Objawy te same, co wcześniej opisane. Regułą jest, że odpala raz, gdy przełożymy akumulator, drugi raz już nie odpali...

Macie może jakieś pomysły, od czego zacząć, do czego zajrzeć? W miarę możliwości będę starał się sam poradzić

Opublikowano
Zacząć od diagnozy komputerem.

Znajomy podpinał kompa, ale nie miałem możliwości być przy tym. Ponoć dużo błędów, które zostały przez niego skasowane (chyba niepotrzebnie...), ale został jeden stały - 2DEC.

Oprócz tego, przypomniała mi się jedna sytuacja, być może w jakiś sposób powiązana: gdy założyliśmy ten nowy akumulator to podczas jazdy miałem problem z nawiewem. Ustawiłem na max po kolei na trzech pozycjach z lewej strony (od dołu - na nogi, na środek i na tą najwyżej), a dmuchało tak, jakby było ustawione na jedną czy dwie kreski, po prostu słabo. Dopiero gdy ustawiłem na nawiew szyby ten z prawej strony to dmuchało na maxa