Skocz do zawartości

Drgania/podskakiwanie auta 80-130km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pacjent BMW E60 530D automat.

Mam od pewnego czasu problem z drganiami/podskakiwaniem budy E60 przy prędkości 80-130km/h, ale czasami zdarza się także przy mniejszych. Jest wrażenie jakby mniej odczuwalnych przy pełnym bucie w podłodze, ale też coś czuć. Hamowanie nawet z 200km/h jest płynne, spokojne poza tym przedziałem prędkości. Czuc najbardziej przy delikatnej jezdzie, np na tempomacie. Podpora wału zmieniona, samochód już kilka razy był na SKP i w zawieszeniu nic nie wychodzi. Felgi wychodza ideał na tokarce i wywazarce. Różne komplety kol zakładane. Nie ma znaczenia prędkość obrotowa silnik, ani jaki bieg wrzucony, więc raczej wykluczam konwerter. Kolo pasowe tez wyglada w porzadku. Łącznik wału podmieniony i cały czas to samo. Samochodem odechciewa się wręcz jeździć. Czy spotkał się ktoś z podobna sytuacja?

Co wymienić? Tuleje tylnego wózka [te 4 duze]? Amortyzatory? Może być sam w sobie uszkodzony wewnątrz dyfer? Pół osie? Kolejny wał? Jak to zdiagnozować? Czasami jest spokój, a czasami jakby się samochód miał rozlecieć.

Opublikowano
Jak często samochód jeździ, a jak długo stoi? U mnie problem z wibracjami przy 80 km/h występuje po około 2 tygodniach postoju samochodu w garażu i zawsze dotyczył odkształcenia opon. Jak jeżdżę co 2-3 dni to problem nie występuje.