Skocz do zawartości

BMW 39 2.8 benzyna + gaz - Silnik sie gotuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem!

Słuchajcie mam mały problem. W pewnym momencie silnik zaczął się gotować. Zaczęliśmy sprawdzać układ chłodzenia, chłodnica nie jest stara i wydaje się sprawna, nie jest napuchnięta, termostat jest sprawny robiliśmy nawet dwa testy upg - jeden my i jeden mechanik, testy wyszły negatywne. Wymieniliśmy wiskoze, przestała się gotować, temperatura wróciła do normy No i przede wszystkim było słychać moment, kiedy wiskoza działała. Przejechałem jakieś 400km i było wszystko w porządku. Dziś rano, jadąc do pracy, zauważyłem jak wskazówka rośnie dosyć gwałtownie, silnik znowu się zagotował...

Moje pytanie jest takie: 1) Czy jest możliwe, że ta część sama z siebie znowu się popsuła? Czy mogła inna część silnika popsuć wiskoze? Chociaż to wydaje mi się małoprawdopodobne. 2) Czy może zwrócić uwagę na jakąś inną część?

Opublikowano
Wisko działa tylko w korkach i przy małych prędkościach. Odpowietrz na początek układ i sprawdź wisko czy się za sprzęgła i przy jakiej temp co do stopnia, testem nr 7. Jak włączyć masz na forum i YouTube
Opublikowano

A więc sytuacja wygląda tak. Po odpaleniu samochodu wiskoza zadziałała, pochodziła chwile i się wyłączyła. Samochód przez dłuższą chwilę pochodził, temperatura w pionie. Pojeździłem chwile po parkingu z uruchominym testem nr. 7 tak jak pisałeś i temperatura maksymalna to 105 stopni. Przez ten czas wiskoza się już nie uruchomiła. W dodatku w momencie gdy dodawałem gazu, rura idąca od zbiorniczka wyrowawczego w stronę termostatu zassysała się, później odessała się.

Po osiągnięciu 90 stopni, ta rura była chłodna, dopiero później się rozgrzała - tak jak by termostat może nie raz się przycinał?

Opublikowano
Odpowietrz na początek układ. Przy 105 wisko powinno już się spiąć. Sprawne wisko rozgrzewa sei od temp a, chłodnicy i nie koniecznie się zapnie. Jeśli jest zapowietrzony układ lub przycięty termostat to się nei zasprzegli bądź zrobi to za późno. Korek też może być do wymiany skoro nie reguluje ciśnienia i zasysa węża. Ale i tak zaczął bym od odpowietrzenia
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki masz termostat? Był wymieniany? Obserwuj na komputerze temperaturę na wejściu do chłodnicy, bo z tego co opisujesz nie otwiera się termostat. Jak to już ogarniesz to sprawdź czy prawidłowo działa elektryczny wentylator dodatkowy (można wysterować z komputera), ponieważ on również jest istotny, wspomaga wisko.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.