Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Powróciłem do tematyki BMW po długiej przerwie i mam problem z zasilaniem poszczególnych drobnych elementów auta. Bez problemu zlokalizowałem skrzynkę bezpieczników (za schowkiem na rękawiczki - dla tych co szukają). Znalazłem diagram zawierający legendę z numeracją, lokalizacją i rodzajem bezpiecznika dla danego obwodu.

Jednak nigdzie nie mogę znaleźć właściwego opisu znajdujących się elementów na danym obwodzie zasilania. Z tego co zauważyłem są przynajmniej 3 warianty skrzynek w zależności od modelu, silnika oraz samego wyposażenia. Numer mojej skrzynki wg. załączonej legendy to 9 232.904.1 E 3590 Z. Znalezione opisy zwykle nie opisują właśnie tej skrzynki.

Pytanie brzmi: na jakim obwodzie (bezpieczniku) znajduje się oświetlenie schowka na rękawiczki?

Uzupełnię, że całe oświetlenie dolne i górne wnętrza jest już sprawne, to w bagażniku również.

Najprościej było by zrobić bypass zasilnia z innego wolnego pola, bo masa sprawna ale chciałbym to naprawić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Daj VIN bedzie latwiej, bo jak sam zauważyłes jest sporo wersji. Te rozpiski to sa do niczego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz caly schemat. Bezpiecznik F77 o wartosci 10A odpowiada za to oświetlenie.

Screenshot-20220824-123854982-1.jpg

Opublikowano

Dzięki za schemat liczyłem jednak, że może być to inny bezpiecznik ponieważ 77 jest sprawny. Mam oświetlenie wnętrza i bagażnika. Nie świeci się tylko w schowku rękawiczek. Masa jest sprawna więc rozpiąłem wtyczkę zalutowałem końcówkę i wpiąłem nowy kabel w skrzynkę w miejscu 52 (wolne) robiąc taki bypass z bezpiecznikiem 5A.

W razie gdyby kiedyś udało się zlokalizować powód usterki zawsze można przywrócić do stanu fabrycznego, póki co nie ma ciągłości przewodu ze skrzynki w miejscu 77

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Finalnie nie udało się odnaleźć miejsca usterki. Naprawiłem lamkę robiąc obejście z wolnego miejsca w skrzynce bezpiecznikowej stosując bypass (bezpiecznik z przewodem). Może jeszcze w zimie poszukam.
Opublikowano

Dobre pytanie, przeskanowałem takim podstawowym skanerem i jedyny błąd dot. FRM to ten poniżej. Z tego co pamiętam to od czujnika poziomowania świateł.

9CB4

Raw code: 9CB4

ECU: Central module (in driver's footwell) (FRM)

Status: Oczekiwana usterka obecna, Sprawdzone i przechowywane w nieulotnej pamięci, Zweryfikowana usterka obecna

Opublikowano
Podstawowy skaner w bmw się słabo przydaje. Podjedź do kogos kto ma inpe/iste i potrafi frm ogarnąć. Jak jesteś z okolic Bielska mogę pomóc.