Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć , Posiadam bmw e60 550i i mam do was pytanko może ktoś mi pomoże , natomiast jak wiadomo ten silnik pracuje w temperaturze w przedziale 107-110 stopni , a ja kupiłem specjalnie termostat który się otwiera przy 102 stopni ale silnik dalej pracuje w przedziela 107-110C .

I takie pytanie czy to jakoś komputer to blokuje ze nie otwiera się przy 102 czy coś innego ?

I tak jeszcze podkreślę ze to jest termostat fazowy i jak na światłach mam te 110 i wycisnę pedał gazu do dechy to potrafi mi zbić temperaturę poniżej 100C , ale po tym jak odpuszczę to wraca znowu do tych 110c .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ECU przy pomocy grzałki w termostacie decyduje o tym kiedy się otwiera, mozna albo przeprogramować ecu albo jesli to możliwe w twoim moedlu termostatu przerobic go wydłużając trzpień wewnątrz termostatu. Wpisz na yt przerobka termostatu m54/m52 to bedziesz wiedział o co chodzi. Nie znam 550i ale może też da się tak zrobic. Ja przerobilem w swoim e60 termostat i trzyma 90-92 stopnie w korku i podczas jazdy gdzie wczesniej mial ok 105.

Jesli twojego nie będzie dał sie przerobić to jedź do jakiegoś tunera co ogarnia ECU i zmieni ci temp. otwarcia