Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

wymieniałem zderzak w swojej F31 320xD. Starałem się przepinać wszystko 1:1 (czujniki, asystent zmiany pasa, radar). Po złożeniu wyrzuciło mi błąd od czujników parkowania D90C03 / D90C05. W tym momencie zauważyłem, że sterowanie lusterkami, szybami i podświetlenie panelu od kierowcy nie działa. Otwieranie szyb działa z pilota ale lusterka już przestały. Zaczęło także wyrzucać błąd od asystenta zmiany pasa ruchu. Przestało także działać otwieranie bagażnika nogą. Ktoś ma jakieś pomysły? Może jakiś czujnik się rozwalił i blokuje cały system. Zanim oddam do magika chciałbym spróbować sam to ogarnąć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

D90C03

Informacje o usterkach

Opis kodu błędu

Pamięć błędów jest ustawiana w przypadku wykrycia zwarcia.

> 1 s bez komunikacji

Warunek resetowania:

Komunikacja jest przywrócona.

Warunki kodów usterek

Ogólne warunki

Napięcie: 10,5 V-16 V

Stan terminala

Terminal 30 włączony

Warunki jazdy

Stan czasu usterki

1 s

Plan serwisowy

1. Odłączyć wszystkie elementy, których dotyczy problem (lusterko zewnętrzne, czujnik temperatury ciśnienia, blok przełącznika drzwi, sterownik).

2. Przeprowadź kontrolę linii.

3. Podłącz ponownie jednostkę sterującą; skasować pamięć błędów; przeprowadzić zmianę terminala; odczytać pamięć błędów. Wymień jednostkę sterującą w przypadku wykrycia zwarcia.

4. Połącz kolejno komponenty; skasować pamięć błędów; przeprowadzić zmianę terminala; odczytać pamięć błędów. Jeśli odpowiednia pamięć błędów zostanie ponownie ustawiona, wymienić komponenty LIN.

Wpływ błędu

Brak komunikacji z lusterkami zewnętrznymi, czujnikiem temperatury ciśnienia i blokiem przełączników drzwi.

Ostrzeżenia

Światła ostrzegawcze Nie

Wiadomości Centrum sterowania

Uwagi serwisowe

© 2022 - BMWFaultCodes

Najprawdopodobniej masz zwarcie do przewodu komunikacyjnego K_LIN_1.

Do tego kanału podłączony jest:

- lusterko zewnętrzne kierowcy

- panel przełączników w drzwiach kierowcy

- lusterko zewnętrzne pasażera

- bezdotykowe otwieranie tylnej klapy

Napisz dokładnie co było robione przy BMW, piszesz o zderzaku czy czujnikach , czy piszesz o przodzie?

Napisz co jeszcze było robione przy aucie, czy były odpinane kości z przewodami wchodzącymi do drzwi kierowcy czy pasażera?

Czy może robiłeś coś przy tylnym zderzaku?

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam podobny problem, był jeszcze bład czujnika parkowania tylnego wewnętrznego. Po odpięciu czujnika wszystko działa. Podpiąłem w ta linie inny czujnik żeby się upewnić, że to wada czujnika jednakże problem jest ten sam. Idąc za ciosem, odpinałem po kolei każdy z przewodów w czujniku, wyszło że przy brązowym robi się problem. zrobiłem nawet obejście od czujnika do masy w bagażniku (żeby wykluczyć całą wiązkę ze zderzaka), niestety problem dalej istnieje. Kończą mi się pomysły. Może na coś wpadniecie co jeszcze sprawdzić? Auto było uderzone centralnie przodem i tyłem.