Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Tak jak w temacie. Chciałem zasięgnąć opini o pracy mojego silnika. Nurtuje mnie dźwięk chwilę po odpaleniu. Odpalam auto i chwilę później zaczyna być słychać dźwięk takiego "prykania" "brzeczenia". Dodam że słychać to według mnie z lewej strony komory silnika. Najlepiej słyszane jak jedzie się między budynkami lub np.wiaduktami. Dźwięk też wzrasta z obrotami. Rozrząd jest wymieniony. I dźwięk ten występuje odkąd kupiłem auto ale cały czas zwraca to moja uwagę. Także pytanie czy to normalne? Czy ten silnik tak pracuje w waszych wozidłach?

słychać to w końcówce tego filmiku.
Opublikowano
Nagraj filmik jak auto stoi przy ścianie i dodaj lekko gazu, wydaje mi się że u mnie jest podobnie i mam tak od 2 lat i 30kkm. Przebieg aktualnie 210kkm, rozrząd nie zmieniany
Opublikowano
Jutro postaram się coś nagrać i wrzucić. Jestem ciekaw co tak nam "tyka" w tych silnikach jeżeli mówimy o tym samym. Parę miesięcy temu wymieniałem turbo bo zaczęło umierać, chłodnice spalin wraz z egr. Czyściłem koletor i wymieniałem w nim klapy. Po tym remoncie kiedy odpaliłem silnik to "tykanie" zaczęło się po około 5 minutach. Jak już się pojawiło tak zostało i tyka znowu chwilę po odpaleniu. Dzięki panowie za odzew. Pozdrawiam!
Opublikowano
U mnie jest dokładnie tak samo Odpalę chwilę jest cicho i zaczyna tykać Też wydaje mi się że pojawiło się to po wymianie zintegrowanej uszczelki razem z klapkami bo u mnie klapki są razem z uszczelką nie w kolektorze
Opublikowano

W takim razie jestem spokojniejszy :cool2:

U mnie jest identycznie. Klapy razem z uszczelka tylko wersja ED 163km.

Opublikowano
Łącznik jest świeży i szczelny. Wczoraj jeszcze raz wjechałem na kanał zobaczyć i wszystko okej. Dźwięk wydobywa się z lewej strony komory silnika(strona kierowcy). Być może to pompa wtryskowa tak pracuje.. :think:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W pompie nie ma co tak pracowac. Auto czy manual?