Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem z bezpiecznikami, skrzynka jest podzielona na dwie części z dolna wszystko jest ok ale w górnej nie ma napięci co przy tym nie działa mi radio, jest w nim napięcie ale nic nie mogę zrobić tak jak i komputer z nawigacja… również przyciski w kierownicy nie ragują, czy ktoś coś może poradzić wspomnę tylko ze sprawdziłem duże bezpieczniki w tej skrzynce dolne są pod napięciem ale ten górny”50” już nie ma napięcia. Dzięki z góry za odpowiedzi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego napisz siedem ostatnich znaków numeru Vin lub miesiąc i rok produkcji BMW.

Podaj również silnik , np.... 3.0d.......3.0sd.....?

Na tą chwilę.....

Za dolną część bezpeczników odpowiada F108........250A

CU0rJYYe

Zabezpiecza on bezpieczniki od F35 do F71 oraz od F104 do F107.....

1VnYnr2w4w

1VnYjXlhMO

Ja na początek sprawdził bym czy na wejściu i wyjściu z bezpiecznika F108......250A jest napięcie?

Jeśli jest to kolejnym miejscem byłoby wejście przewodu plusowego do skrzynki rozdzielczej A41 , czyli X13020.

Powodzenia....

Opublikowano
Właśnie sprawdziłem tył F108”250A” tak ma napięcie na wejściu/wyjściu i w skrzynce X13020 również ma napięcie, prąd dochodzi, dolna czesc skrzynki ma cały czas zasilanie tylko góra nie ma…czyli poduszka powietrza nie ma połączenia z modułem ponieważ prąd nie dochodzi tak jak i z kierownicą radiem…Dzięki z góry za pomoc
Opublikowano
Hej ok zasada jest prosta górana czesc dziala przy włączonym zapłonie…czyli jeden problem z głowy bezpieczniki są ok…ale nadal mam te same problemy multimedia na kierownicy radio, nawigacja nie dział sprawdzałem taśmę(zwijak) nawet druga zamontowałem i nic jak i airbag nie łączy się z modułem cały czas wyrzuca mi kontrolkę na desce. Może ktoś coś naprowadzi…dzięki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odnośnie mojej pierwszej odpowiedzi, sory źle ogarnąłem twój opis i pisałem o dolnych bezpiecznikach :mad2:

Jeśli opisywane funkcje w kierownicy nie działają ( multimedia ) dla wymienionych przez ciebie odbiorników ( a jest na nich napięcie ) to ich wspólną cechą jest przewód komunikacyjny K-Bus.

Jego ścieżka od przycisków z kierownicy....

- A105 , kość X01002 ( pin nr.3 , kol.przew. biały )

- kość X01003 ( pin nr.3 , kol.przew. biały )

- kość X10170 ( pin nr.9 , kol.przew. biało -czerwono -zólty )

- punkt zbiorczy wczystkich przewodów K-Bus , X10116 ( tu nie ma napisanego nr. pinu )

- kość X322 ( pin nr.6 , kol.przew. biało -czerwono -zólty )

H1K4Rk20

CVBUx2sF

CUXlYCRg

CU0C6w7S

CTzRCzvS

CUNt5w1I

Z ostatniej kości x322 pin nr.6 przewód K-Bus rozchodzi się na wcześniej opisane przez ciebie odbiorniki. Ja osobiście zajął bym się tym przewodem. Sprawdził jakość połączenia konektorów z pinami z kościach oraz jakość samego przewodu, czy nie jest przetarty/złamany?

Jeśli chodzi o wspólne miejsce dla poduszki powietrznej kierownicy i multifunkcji jest to kość X10170.