Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum ;)

Od niedawna jestem posiadaczem BMW E46 318i, jest to 1 samochód który posiadam od tej marki.

Z moim samochodem mam ostatnio kilka problemów.

Po 1: Mam fabrycznie obniżone zawieszenie i mam do wymiany wahacze/tuleje wahaczy,i teraz pytanie jakie części mam kupić są jakieś specjalne do takiego zawieszenia, czy każde powinno pasować ?

Po 2: po wymianę oleju z 5w-40 (nie wiem jakiej marki) na

Valvoline Synpower Full Synthetic 5 l 5W-30 (plus płukanka silnika liqui moly 2662) na drugi dzień z rana na ssaniu strasznie zaczęło coś trzaskać spod samochodu. Gdy ssanie "gaśnie" przestaje trzaskać. Co to może być?

Filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=5p_u58_fwl4&t=11s

Opublikowano

Jeśli to faktycznie fabryczne zawieszenie to sprawdzisz co i jak w katalogu na BMWstore

To trzaskanie to jak dla mnie to jakby przepalona/przekorodowana rura w wydechu środkowym, wjedź na jakiś kanał i posłuchaj lub popukaj pięścią w tłumik od dołu czy będzie brzęczeć.

Opublikowano

Z tym BMWstore faktycznie fajna sprawa, przynajmniej będę wiedział na przyszłość gdzie i jakich części szukać.

A z tym kanałem może być trochę lipa bo to trzaskanie występuje tylko podczas 1 odpalania i trwa tyle co na filmiku,później żeby znów zaczął trzaskać muszę odczekać kilka godzin a na tyle nikt mi kanału/podnośnika nie udostępni.

Postaram się dźwignąć jakoś samochód na lewarkach i wczołgać się pod niego, może uda się znaleźć przyczynę.

Jednak zastanawia mnie czy wymiana oleju mogła mieć z tym coś wspólnego czy to poprostu zwykły przypadek?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kontrolka ciśnienia oleju gaśnie od razu po odpaleniu zimnego silnika? Dlaczego zmieniłeś 5w40 na 5w30?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Tak gaśnie normalnie.

Zmieniłem po kupnie autka (po ok tygodnia) na 5w-30, ponieważ na jakiejś stronie znalazłem że taki powinien tam być (wg.producenta)

Ale po ok 500km zmieniłem spowrotem na Valvoline MAXLIFE 5W-40.

Opublikowano

Jak na moje to nie zmiany oleju, a czy płukanka nie wiem.

Ale jak już miałeś W30 to było jeździć W40 tak samo dobry lub nawet lepszy przy bardziej dynamicznej jeździe to w niczym nie przeszkadza. Ważne aby był właściwy syntetyk 5W

Jedz na jakąś stację diagnostyczną i sprawdzisz tam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co do wahaczy to polecam meyle. Są trwałe i mają wymienne sworznie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Problem z trzaskaniem chyba w końcu sam się rozwiązał ;D

Po ok. tygodnia dość dynamicznej jazdy do pracy zauważyłem że nic nie wali podczas startu obojętnie czy jest chłodniejszy czy cieplejszy poranek.

Mam nadzieję że z tym już koniec ;)

Dzięki wszystkim za podpowiedź.

Ps.podejrzewam że był to katalizator albo jakaś jego część.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Problem jednak po jakimś czasie wrócił, ale okazało się że r jednak był to katalizator.

Samochód stoi obecnie u mechanika i on powyciągał resztę połamanego wkładu który robił te stukanie.