Skocz do zawartości

montaż elektrycznych szyb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Wiem , że o szybach było już wiele , przeczytałem hyba wszystkie tematy , ale nadal mam kilka pytań.

Zakupiłem używane mechanizmy przód ( dokładnie od wersji sedan jaką posiadam ) , dostałem do tego przyciski , tunel do ich montażu , oraz org. instalację . Tu sie pojawia kilka moich pytań :

- czy w E30 ( rok 89 ) do sterowania szybami potrzebna jest jakaś centralka ( dodam że mam wersję gołą , bez elektryki ) , bo w schemacie elekt. nie znalazłem niczego

- dostałem 3 przyciski , 2 do szyb i jeden ponoć jako zabezpieczenie silników, nawet tunel mam z miejscem na 3 przyciski . Instalacja ma gniazda na 4 przełączniki opuszczania szyb , a na to zabezpieczenie jakoś nie widzę gniazda , tylko sa dwa lużne kable zakończone konektorami . Czy posiada ktoś taki przycisk i ewentualnie może przesłać zdjęcia w co jest wpięty ?

- majać jakie takie pojęcie o elektryce doszłem do wniosku , że instal. do szyb kończy sie dwona brązowymi przewodami ( masa ) jednym zielonym i dwoma zielono-szarymi . Czy mam szukać jakiś orginalnych dla nich gniazd pod kierownicą , czy czeka mnie jakaś przeróbka ? Tu również byłbym wdzięczny za jakieś zdjęcie gdzie to należy podpiąć .

Pozdrawiam

Opublikowano

Miałem kiedyś E30 i zakładałem do niej takie mechanizmy i :

-niema centralki

-przycisk jest do wyłączenia machanizmów i z tego co pamiętam to właśnie te dwa kable się w niego wpina

-wpiąć musisz sie właśnie pod kierownicą z lewej strony

- powinien być chyba jeszcze czerwony przewód "+"

- no i chyba 2 przekażniki na wiązce ale ręki uciąć sobie niedam :norty:

Jak nie chcesz mnieć wszystkiego super oryginalnie :) to znajdz kabel zasilający i podepnij go do plusa , najlepiej takiego na którym jest napięcie po przekręceniu kluczyka , masa wiadomo . :mrgreen:

jak bedziesz miał problemy ze znalezieniem tego przewodu to dojdziesz do niego od gniazda z przełączników przednich szyb , powinny być cztery kable + , - i dwa wyjścia na szyby . Mogłem coś pokręcić bo robiłem to dawno temu , ale mam nadzieje że w czymś to pomoże.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli nie ma centralki to nawet dobrze , znaczy sie że mam komplet :) Wiem , że bezpiecznik 17 odpowiada za szyby i szyberdach , więc jakoś dojdę do tego gdzie jest wyprowadzony . Przekaźników na wiązce raczej nie ma , jakiś jest hyba za bezp. 17 .

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam .