Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jak w temacie - jak rozpoznać czy był wystrzał gazu lub co jest objawem wystrzału w momencie wystrzału?

Co do pierwszej części pytania:

Kupiłem niedawno BMW z silnikiem 1.6 M40 z już założoną instalką II generacji firmy LandiRenzo. Nie mam żadnych negatywnych odczuć co do jazdy na gazie a wręcz lepiej mi się jeździ niż na benzynie. Niepokoi mnie jedynie pęknięta obudowa filtra powietrza i gumowa rura łącząca przepływomierz i kolektor dolotowy - chyba dobrze tą część nazwałem jeśli nie to mnie poprawcie (jestem lajkonikiem :mrgreen: w kwestii mechaniki :oops: ) Czy te usterki mogą świadczyć o wystrzale :?:

Druga część pytania:

Jak rozpoznać wystrzał :?:

Pozdrawiam.

Edytowane przez piotrekxxl

www.ifp.pl

www.bmw-e30.pl

Opublikowano

Przy okazji jeszcze jedno pytanko.

Czy temperatura otoczenia może mieć wpływ na spalanie - zwłaszcza gazu :?: Przy założeniu, że pomimo mrozów nie włączamy w aucie ogrzewania i innych prądożernych urządzeń.

www.ifp.pl

www.bmw-e30.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozpęknięta obudowa filtra może być jak najbardziej objawem wystrzału. Odnośnie rury, to mogła po wystrzale pęknąć, a równie dobrze mogła zostać po prostu wymieniona ze względu na geriatryczne przedmuchy.

Jak rozpoznać wystrzał? Usłyszeć i poczuć. To jest na prawdę wystrzał, nazwa świadczy sama o sobie. To takie kichnięcie, tylko, że o wiele mocniejsze.

Kai
Opublikowano

To jest od małego aaaa psik to wybuchu porządnej petardy. Dodać mogę tylko, że widziałem kiedyś chyba starego eskorta, któremu wybuch gazu rozwalił metalowy kolektor :shock:

Sprawdź czy klapa przepływomierza, jeśli jest machaniczny, płynnie się porusza.

Opublikowano

To co opisałeś jest efektem wybuchu (kichnięcia). To co napisał lewy_lowicz o klapie to szczera prawda sprawdź czy dobrze działa zawsze jest szansa że przy kichnięciu ocaleje przepływomierz. Jeżeli rura łącząca kolektor i przepływomierz jest dziurawa to będzie ci nie równo pracował na wolnych będzie miał mniej mocy i więcej palił.

co do pogody i spalania to teoretycznie zimne powietrze jest lepsze podobnie jak wilgotne (po deszczu) ale z gazem bywa różnie na bęzynie da sie to wyczuć :twisted2: