Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeździł ktoś na takich oponach BMW E87

Dębica presto 215/55/r16 mam od brata takie letnie, ale wcześniej jeździłem na 205/55/r16 teraz pytanie czy nie będą ocierać, nic nie uszkodzę? Pytanie dla tych co jeździli, zakładali takie opony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie jeździłem, ale spokojnie wejdzie. Oszukana bedzie prędkosć troche w dół o 1,7% w dół, bo obwód jest wiekszy o 11mm. Kalkulatory nie pokazują tego rozmiaru jako zamiennik, bo przekracza dopuszalny procent wynoszący -1,5%
Opublikowano
Ok, pytam, bo kolega opowiadał że jak do alfy 156 kiedyś takie identyczne założył, to z przodu przy skręcaniu ocierało o nadkola, a z jednej strony cały bok opony przyszlifowal od błotnika jak po dziurach jechał, i błotnik stracił profil. Bo ta opona ile jest wyższa od tradycyjnej 205/55/16 bo szerokością to rozumiem 10mm
Opublikowano

A jakie ma znaczenie co było w Alfie, alfa to nie e 87,

Temat jest prosty patrzysz w drzwiach na nalepce jakie rozmiary można montować bo max chyba 18" i sprawdzasz jaka to średnica i sprawdzasz średnicę swojej i masz jasność czy w tolerancji. Choć sam nie jestem fanem zakladania większych niż zalecana do modelu.