Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Historia jest długa i smutna. Pacjent: BMW F11 3.0xd 258km automat. Auto z dynamic drive (niestety). Problem polega na tym, że auto podczas puszczenia nogi z gazu (prędkości od 70-30km/h) wyje przy lekkim skręcaniu kierownicą w lewo lub w prawo przy czym W PRAWO WYJE MOCNIEJ. Pierwsze przypuszczenie to pompa DD, więc oddałem do regeneracji - bez zmian. Dalej wymieniłem przedni stabilizator, blok zaworów DD - dalej źle. Problem ustaje przy wyłączeniu układu DD poprzez wyjęcie bezpiecznika nr 45. Auto nie wyje i wspomaganie działa DUŻO LŻEJ. Wymieniłem tylne amorki, bo były wylane, kompresor tylnego zawieszenia też. Wyciągany był magiel i nawet wymieniono mi w nim jakiś zawór....a ja dalej mam problem i nikt nie może ustalić co to. Teraz moje pytanie czy przednie uszkodzone amorki mogą dawać objaw wycia? Dźwięk jak uszkodzona pompa wspomagania bez dwóch zdań. I czy poprzez wypięcie wtyczki od amortyzatora z przodu odłączy mi tylko amorek czy cały układ DD? Bo nie wiem jak mam stwierdzić przyczynę... :cry: :cry: :cry:

Dodam, ze natężenie dźwięku zmienia się w zależności od operowania noga gazu.

Opublikowano
Mimo różnych opinii prawda jest niestety taka, że przy dynamic drive amortyzatory MUSZĄ BYĆ SPRAWNE. Temat poruszany na zagranicznych forach.
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mialem to samo w swojej efce. Nawet wrzucalem filmik na youtube jak to wyje. Kazdy ruch kierownica powodowal wycie. Ponoc to nie wina pompy a bloku zaworowego. Nr 1 na obrazku.

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=FR71-EUR-01-2010-F10-BMW-535i&diagId=31_0829

Gdzies tez kiedys znalazlem o tym info tyle ze w serii 7.

Tez mialem wymienianą pompe wlacznie ze zbiornikiem bo sie plyn pienił i to wlasnie nie byla wina pompy. Bloku nie zmieniałem zeby potwierdzic czy to on czy nie

Na postoju nigdy nie wyło. Tylko wlasnie przy malych prędkościach.

🙃🙃

• 2 lata później...