Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dawno mnie nie bylo, wczesniej mialem F10 523i, aktualnie jestem wlascicielem X1 F48 z 2018r. 2.0i 192KM. Chcialem zrobic u znajomego tunera stage 1, ale okazalo sie wg. niego ze ciezko odblokowac poniewaz sa jakies zabezpieczenia przed tuningiem od BMW i musi rozszczepiac komputer ale moga wystapic problemy, inny tuner powiedzial ze zrobi bez problemu 250KMi 420nm. Nie wiem czy ktos juz próbowal to z 2.0i 192 benzynka, na youtubie sa po stage 1, zalezy mi zeby podniesc koniki ale tez chce uniknac problemów z komputerem jesli ma to sie schrzanic. Acha i zapytam - myslalem ze mam sktrzynie Aisin, ale wg. obojga jest niby ZF, jak moge to sprawdzic. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W żadnej wersji F48 nie było skrzyni ZF.

Masz 7 czy 8 biegów...? Jeśli 7 to Getrag (7DCT300), jeśli 8 to Aisin (GA8G45AW).

Problem z tunerami (oraz z firmami od retrofit BMW) polega na tym, że duża część z nich od czasu pojawienia się pierwszego przednionapędowego BMW, czyli F45 (seria 2 ActiveTourer), nie zdążyła się do dzisiaj z'update'ować, że BMW wprowadziło platformę FWD. I że w związku z tym pojawiły się inne skrzynie (dostosowane do FWD i poprzecznie, a nie wzdłużnie ustawionego silnika) oraz że pojawił się zupełnie inny napęd xDrive (klasyczny, dołączany Haldex)...

I przy okazji (tu nawiązuję głównie do firm od retrofitu BMW) - że pojawiły się też inne rozwiązania (uproszczenia) w elektronice auta. Choćby brak radaru i oparcie wszystkich systemów asystujących, łącznie z tempomatem adaptacyjnym, tylko na kamerze...

Miał tu jeden kolega przypadek, kiedy chciał dołożyć tempomat adaptacyjny do F48, a firma od retrofitu BMW na siłę chciała mu kupować radar i twierdziła, że na 100% musi być zamontowany... (podobnie jak u Ciebie twierdzą że na pewno masz skrzynię ZF)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam, skrzynie mam 8 biegowa Xdrive, tak czulem ze to nie ta sama skrzynia co w 523i, czyli raczej dac sobie spokój ze stage 1 - bo one chyba nie wytrzymuja wiecej niz 350nm, a niby moge zrobic 420nm. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

350 Nm ma Aisin 6-biegowy.

8-biegowy może przenosić maksymalny moment 450Nm.

Symbol skrzyń Aisin (GA8G45) zawiera informację o maksymalnym momencie jak również o liczbie biegów (podobnie zresztą jak w symbolice skrzyń ZF).