Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wiem że na forum jest wiele tematów na temat sond lecz nie potrafię znaleźć odpowiedzi na temat dobrania sond lambda tylnych i przednich do samochodu. Samochód jest z 2005 roku.

Czytałem że wszystko zależy od tego jaki sterownik DME siedzi w samochodzie i wtedy można dobrać sondy które będą działać i będą tańsze od oryginału, lecz pytanie jak to sprawdzić. Jeśli byłby to sterownik BOSCH to raczej sondy bosch a jeśli byłby to sterownik SIEMENS to co wtedy? Słyszałem że hella/ngk?

Gdy wchodziłem na czescidobmw.pl to BOSCH jest wszędzie do kupienia ale w jedna jest tylko z NTK/NGK i nie wiem czy mogę kupić. Lepiej by mi pasowało kupić te BOSCH bo wyjdzie koszyk z 1650 zł a oryginały z 4200.

Czy ktoś zamieniał już sondy?

Uprzedzając pytania to wymieniłem wkłady katalizatora i jest sprawny, a wszystkie uszczelki i ubytki oleju na tą chwilę zostały zlikwidowane.

--------------------------------

Błędy:

-> 29F4

->29F5

->P0420

->P0430

->2CA2. 2CA3 występują rzadziej.