Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy korzystacie z trybu Eco? Jeżeli tak to na trasie czy w mieście? Czy daje on jakieś widoczne korzyści?
Opublikowano

Ja jeżdżę cały czas na trybie Sport Indyvidual i na tym trybie też można jeździć eco.

Oszczędzam silnik… na tym trybie system start/stop nie działa, a wyłącznika nie mam. :P

Aktualnie mam fazę na jazdę eco w tym trybie i spalanie wokół komina po mieście Poznań 6,8l/100 km po przejechaniu 160 km od zatankowania. :P

Mój rekord niskiego spalania to 5,4l /100km na Wielkiej Pętli Bieszczadzkiej w zeszłym roku w wakacje, tempo oczywiście mocno turystyczne :lol:

Pozdrawiam

KrzychoM

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A jak jest z głośnością w samochodzie w zależności od trybu sport , a eco ? Czy według waszych doświadczeń w x3 40D jest bardzo głośno na trasie powyżej 140 km/h ?
Opublikowano
Korzystam w miescie - praktycznie caly czas. Czy zajade tym silnik? Nie wiem, moze tak a moze nie. Roznica na pewno odczuwalna w dynamice ruszania. W eco auto reaguje bardzo lagodnie na gaz, dopiero mocne wbicie gazu w podloge powoduje jakies bardziej zrywne odejscie. Wydaje sie ze jest ciszej niz w innych trybach bo auto praktycznie non stop probuje wchodzic w tryb zeglowania i trzymac jak najnizsze obroty. Osobiscie jakos nie boje sie start/stop, a nawet bym powiedzial ze nauczylem sie z nim zyc od kilku lat.
Opublikowano

Ja swoim X4 mogę ustawić dźwięk silnika osobno, niezależnie od trybu jazdy

W menu wchodzę po kolei

1. Pojazd ( CAR)

2. Ustawienia

3. Ogólne ustawienia

W sekcji ustawienia pojazdu mam "Dźwięk silnika" i tryby do wyboru:

- w zależności od trybu jazdy

- sportowy

- zrównoważony

- zredukowany

Jeżdżę cały czas na "zredukowanym" i jest ok. "Sportowy" dźwięk jest fajny na chwilę, ale na dłuższy czas (mnie) męczy. :roll:

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano
Faktycznie , można ustawić dźwięk silnika niezależnie od trybu na zredukowany, lub w zależności od trybu jazdy, w mieście jest cicho w samochodzie niezależnie od trybu jazdy.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Ja jeżdżę cały czas na trybie Sport Indyvidual i na tym trybie też można jeździć eco.

Oszczędzam silnik… na tym trybie system start/stop nie działa, a wyłącznika nie mam. :P

Aktualnie mam fazę na jazdę eco w tym trybie i spalanie wokół komina po mieście Poznań 6,8l/100 km po przejechaniu 160 km od zatankowania. :P

Mój rekord niskiego spalania to 5,4l /100km na Wielkiej Pętli Bieszczadzkiej w zeszłym roku w wakacje, tempo oczywiście mocno turystyczne :lol:

Dobry wynik jak na sport , podzelisz się ustawieniami ?

Opublikowano

Parę dni mnie nie było, miałem wypad do Czech i wyniki spalania znowu mnie zadziwiły - myślałem, że będę musiał tankować auto w czasie wyjazdu, a jednak dojechałem do domu na tym paliwie co zatankowałem przed wyjazdem :8)

Szczegóły trasy:

Poznań - Leszno - Lubin - Legnica - Lubawka - Jańskie Łaźnie.

Na miejscu - 2 wyjazdy

do Ardspach ( Skalne miasto)

do Dolni Morava (Sky Bridge 721)

Powrót do domu przez Karpacz - Wrocław - Poznań.

Prędkości na trasie do +30 względem ograniczeń jak się dało - ruch dość spory i nie pozwalał za bardzo "rozwijać skrzydeł". :roll:

Całkowity przebieg trasy 973 km, pozostały zasięg 66km wg komputera.

Średnia prędkość 70,2 km/h

Średnie zużycie paliwa 6,4l /100km

80% trasy na trybie Sport, pozostałe na trybie adaptacyjnym.

W trasę jak jadę to z reguły włączam tryb sport, a jak się kręcę wokół komina to tryb sport individual.

Ustawienia trybu sport individual:

Amortyzacja - comfort

Układ kierowniczy - sport

Silnik - sport (w tym trybie nie działa system start/stop - silnik M40d z układem miękkiej hybrydy)

Skrzynia biegów - comfort

Zastanawiam się po co w tym aucie jest tryb Eco Pro..., żeby klima działała mniej wydajnie ?

Pozdrawiam

KrzychoM