Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW E38 1996 r. navi 4:3

Radionetofon z DSP czy to może dobrze grać ?

zanim zaczne pakować kase i wymieniac głosniki chciałbym wiedzieć czy ten oryginalny sprzęt moze dobrze grać - co znaczy dobrze ? czyli zeby było słychać niskie wysokie tony itd

u mnie przy najbardziej skrajnych ustawieniach dsp nie słysze prawie wysokich tonów,mam zamontowany subwofer wiec niskie tony sa jakies ,ale nie wiem czy to wina montażu tez nie nie jest najlepiej.

w górnej połce sa 4 głosniki czy warto je zmieniac na niskotowe ?

może ten oryginalny sprzęt nie zagra dobrze nawet po wymianie głośników ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

radio

masz cd - zmieniarkę?

to zacznij od testów dzwięku z płyt anie kaset.

Kaseciaki ( zależnie od wersji mechanizmu) maja najsłabszą jakość - a jakośc głośników tylnej półki) jest zadowalająca - to są subwoofery z komorą dzwiękową, odciętezwrotnicą w DSP. Jak nie musisz wstrząsać chodnikiem to szkoda kasy na tubę w kufrze. Rozgoryczy cię problem podania sygnału na AMP oraz fakt że przegroda kufer/kabina jest z grubej i szczelnej blachy!. Napisz ile masz głośników.

Opublikowano

Głośniki w E38 są niezłej klasy, a subwoofer (jak każdy fabryczny) nie jest rewelacyjny, ale żaden subwoofer, który nie ma przynajmniej ze 25cm nie zagra głębokiego basu tak jak trzeba, ale do tego już musisz wygodspodarować miejsce z bagażniku ...

Zacznij przede wszystkim od zmieniarki (polecam się ;))

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

nie używam kaset i nie napisałem ze nie mam zmieniarki,bo zmieniarka i czytnik navigacji to standart.napisałem ze mam nawigacje z magnetofonem,zeby nie mylic ja z navi 16:9

z poprzednim modelu miałem pioneera chyba keha 7400 i dzwięk był rewelacyjny ,a tu jeśt jak napisałem zenujaca niski,dlatego pytam sie czy to wina sprzętu czy wystarczy wymienic głośniki

mam zamontowany subwoferza podłokietnikiem,ale jest podpiety żle i działa tez kiepsko

do czego go mozna podpiac ? subwofer zasila wzmacniacz i ma podobno wejscie wysokonapieciowe.

ps.przegroda kabina jest moze gruba lae jest dziura na worek na narty :)

Opublikowano

nie wiem czy dobrze zrozumieliśmy twój post.

Czy chodzi co o to że dzwięk jest w ogóle do kitu z obojętnie jakiego źródła ( czyli z CD też)

czy też może tylko dzwięk odtwarzany z kasety jest mierny?

Jeżeli tylko kasetowy stwarza problemy:

1.Ja też nie cenię wysoko kasetowca

2. Możę akurat masz usszkodzony

3. Głowicę ktoś przestawił

4. Można pokusić się o zmianę na wyższy model (gdzieś czytałem o róznicach m.in TMC)

5. W dzisiejszych czasach większość z nas kombinuje jak tu 'odciąć' sygnał z kasety na rzecz zewnętrznych żródeł MP3/DVD/iPOD

Oczywiście dołożona TUBKA 350Watt lepiej spełni oczekiwania odnośnie BUM ;)

Sygnał ( nie tak łatwo go znaleść ) bo wyjścia z fabrycznego AMP są rozdzielone i już pozwrotnicowane., a pełny czysty sygnał jest gdzieś tam poukrywany.

Sprawa opóżnionego włączania AMP SUB tu patrz piny w kostce

15 pinowej - DSP E38 TopHifi

1. Subwoofer Rear Deck, Left +

2. Subwoofer Rear Deck, Left Center +

3. Left Rear Door Woofer -

4. Radio on/antenna trigger signal (12v) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5. Right Rear Door Woofer +

6. Subwoofer Rear Deck, Right -

7. Subwoofer Rear Deck, Right Center -

8. 12 V Power Source

9. Subwoofer Rear Deck, Left -

10. Subwoofer Rear Deck, Left Center -

11. Left Rear Door Woofer +

12. Right Rear Door Woofer -

13. Subwoofer Rear Deck, Right +

14. Subwoofer Rear Deck, Right Center +

15. Ground

Niemniej wielu to zrobiło.

Też kilka ciekawych wątków jest jak dasz szukaj i wpiszesz Subwoofer ale pewnie je czytałeś

ps2: Jeżeli dysponujesz płynnym niemieckim to przeczytaj to http://www.7-forum.com/forum/showthread.html?t=8755&page=2&pp=10&highlight=endstufe

A jeśli nie to PODSUMUJĘ:

A1. Podłączasz SUB AMP poprzez Lo/Hi Adapter do wyjść głośników - jakich to zależy czy masz wersję z DSP. Wtedy dzwięk jest nie pęlnym spektrum bo jest obcięty przez fabryczny WZMA a masz dodatkowo możliwość wpływu na brzmienie SUB poprzez ustawienia w DSP i głośność.

A2. Podłączasz się do wejścia High (pytanie czy poprzez dodatkowy Wzmacniaczyk) i masz pełne spektrum sygnał do zwrotnicowania bez regulacji DSP

To w skrócie - Temat Rzeka i

Pozdrowienia

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
nie wiem czy dobrze zrozumieliśmy twój post.

Czy chodzi co o to że dzwięk jest w ogóle do kitu z obojętnie jakiego źródła ( czyli z CD też)

czy też może tylko dzwięk odtwarzany z kasety jest mierny?

Jeżeli tylko kasetowy stwarza problemy:

1.Ja też nie cenię wysoko kasetowca

2. Możę akurat masz usszkodzony

3. Głowicę ktoś przestawił

4. Można pokusić się o zmianę na wyższy model (gdzieś czytałem o róznicach m.in TMC)

5. W dzisiejszych czasach większość z nas kombinuje jak tu 'odciąć' sygnał z kasety na rzecz zewnętrznych żródeł MP3/DVD/iPOD

Oczywiście dołożona TUBKA 350Watt lepiej spełni oczekiwania odnośnie BUM ;)

Sygnał ( nie tak łatwo go znaleść ) bo wyjścia z fabrycznego AMP są rozdzielone i już pozwrotnicowane., a pełny czysty sygnał jest gdzieś tam poukrywany.

Sprawa opóżnionego włączania AMP SUB tu patrz piny w kostce

15 pinowej - DSP E38 TopHifi

1. Subwoofer Rear Deck, Left +

2. Subwoofer Rear Deck, Left Center +

3. Left Rear Door Woofer -

4. Radio on/antenna trigger signal (12v) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5. Right Rear Door Woofer +

6. Subwoofer Rear Deck, Right -

7. Subwoofer Rear Deck, Right Center -

8. 12 V Power Source

9. Subwoofer Rear Deck, Left -

10. Subwoofer Rear Deck, Left Center -

11. Left Rear Door Woofer +

12. Right Rear Door Woofer -

13. Subwoofer Rear Deck, Right +

14. Subwoofer Rear Deck, Right Center +

15. Ground

Niemniej wielu to zrobiło.

Też kilka ciekawych wątków jest jak dasz szukaj i wpiszesz Subwoofer ale pewnie je czytałeś

ps2: Jeżeli dysponujesz płynnym niemieckim to przeczytaj to http://www.7-forum.com/forum/showthread.html?t=8755&page=2&pp=10&highlight=endstufe

A jeśli nie to PODSUMUJĘ:

A1. Podłączasz SUB AMP poprzez Lo/Hi Adapter do wyjść głośników - jakich to zależy czy masz wersję z DSP. Wtedy dzwięk jest nie pęlnym spektrum bo jest obcięty przez fabryczny WZMA a masz dodatkowo możliwość wpływu na brzmienie SUB poprzez ustawienia w DSP i głośność.

A2. Podłączasz się do wejścia High (pytanie czy poprzez dodatkowy Wzmacniaczyk) i masz pełne spektrum sygnał do zwrotnicowania bez regulacji DSP

To w skrócie - Temat Rzeka i

Pozdrowienia

dzieki za wyczerpująca odpowiedz,ale nie jestem elektronikiem ,więc kolega bedzie to pdłaczał :)

u mnie dzwięk nieazdowolajacy jest z każdego zródła,nie ma wysokich tonów choć graja jakś tam głośniki wysokotonowe.

wiem ze jak sprzet jest dobry to przy srednich głośnikach gra w miare dobrze ,ale przy kiepskim sprzecie najlepsze głośniki nic nie pomoga

będe musiał poszukac jakąś inna E38 i posłuchac jak tam gra sprzęt

niemieckiego nie znam i chyba nie poznam :)

Sebast mam zmieniarkę,ale wole mp3 przez transmiter po prostu mp3 jest wiekszy wybór :)

pozdr

Mark1

Opublikowano
u mnie dzwięk nieazdowolajacy jest z każdego zródła,nie ma wysokich tonów choć graja jakś tam głośniki wysokotonowe.

wiem ze jak sprzet jest dobry to przy srednich głośnikach gra w miare dobrze ,ale przy kiepskim sprzecie najlepsze głośniki nic nie pomoga

Sebast mam zmieniarkę,ale wole mp3 przez transmiter po prostu mp3 jest wiekszy wybór :)

Mark1

Sorry, ale jesli oczekujesz dobrego brzmienia z mp3, do tego przez transmiter :mad2: to takie rzeczy tylko w Erze. Gra to jak z d i juz, niezaleznie od glosnikow czy tubki 350W :mrgreen: (czemu tylko 350?). Co do zmiany glosnikow sugeruje wizyte w elastycznym warsztacie Car Audio. Elastyczny oznacza, ze da Ci posluchac roznych glosnikow, czesto u Ciebie w aucie. I wezmie kase dopiero gdy bedziesz zadowolony. Znam taki jeden w Redzie - Car Audio Reda, poszukaj w necie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Czesc. Nie jestem elektronikiem, ale jeśli nie grają głośniki wysokotonowe - lub grają słabo - to trzeba sprawdzić czy przy tych głośnikach są kondensatory odpowiednich paramnetrów, a jak są to czy sie nie poprzypalały. Trzeba sprawdzić też, czy głośniki są odpowiednio podłączone, a więc + do + a - do -, bo jak zmienisz bieguny, to dźwięk bedzie do kitu( jak swoją bestie kupiłem, poprzedni własciciel popodłączał odwrotnie wszystko i grało, ale okropnie, a teraz popodłączałem sobie sam, i jest ok.) Wydaje mi sie ze głośniki zamontowane fabrycznie są ok, u mnie jak wysokie podkręce, to aż uszy pieką( mogły by mieć tylko większe pasmo przenoszenia, bo na moje ucho brakuje przynajmniej 2000 hz w górę). Ale jak sie wszystko podłączy dobrze to musi grać.
Opublikowano
tubki 350W :mrgreen: (czemu tylko 350?).

wit007 wiesz ile to jest PRAWDZIWE 350Watt glosnika z SPL'em (skutecznoscia) na poziomie 91-92dB ?? Niech mi ktos wytlumaczy dlaczego wszedzie panuje kult "kilowatowcow" ..