Skocz do zawartości

Dobieranie kół i sprężyn e90 lci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów, temat pewnie oklepany, ale proszę o poradę. Planuje kupić w marcu felgi i sprężyny obniżające do e90 lci, tylko nie wiem jakie. Zastanawiam się czy kupić 18 czy 19 cali, autem jeżdżę na codzień do pracy (około 60 km) i bardziej przekonują mnie 18stki (Styling 193). A co do sprężyn - nie oczekuje żeby auto leżało na ziemii, tylko żeby był dosyć ładny spas między błotnikiem a oponą. Czy -40 z przodu i -25 z tylu będzie okej? Zależy mi na tym żeby auto stało równo, a nie tył czy przód wyżej. Dodam ze chciałbym uniknąć obcierania o progi zwalniające i koła. Macie jakieś pomysły? Sugestie?

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :D

Opublikowano
  • Moderatorzy

Eibach wrzuć, ale bez amorów przewidzianych do obniżenia szybko dobijesz seryjne.

193 będzie okej. 19" w e9x nie mają seryjnie opon tylko naleśnik i w takim wypadku minimum to 235-245 + 265-275.

Jeszcze jedna kwestia, jak obniżasz i dajesz seryjną felgę to daj dystans, bo będzie bardzo słabo wyglądała. Przód 10 mm na stronę i tył 15 - 20 mm na stronę. do tego przód dłuższe szpilki a tył dystans będzie do piasty na płasko przykręcany w przelocie.

Opublikowano
  • Autor
Eibach wrzuć, ale bez amorów przewidzianych do obniżenia szybko dobijesz seryjne.

193 będzie okej. 19" w e9x nie mają seryjnie opon tylko naleśnik i w takim wypadku minimum to 235-245 + 265-275.

Jeszcze jedna kwestia, jak obniżasz i dajesz seryjną felgę to daj dystans, bo będzie bardzo słabo wyglądała. Przód 10 mm na stronę i tył 15 - 20 mm na stronę. do tego przód dłuższe szpilki a tył dystans będzie do piasty na płasko przykręcany w przelocie.

A mógłbyś doradzić -ile mm kupić eibach? Chciałbym w miare ładny spas bez nie wiadomo jakiej gleby

Opublikowano
Dodam ze chciałbym uniknąć obcierania o progi zwalniające i koła.

W tym wypadku pro kita bym nie brał.

Jeżdżę na stylingach 193 z bilsten b8 + mpakietowe sprężyny, znajdzie się jeden próg na 100, o który lekko mogę zahaczyć. Wygląda to dla mnie ok, przód nieco wyżej siedzi od tyłu.

Nie mam zdjęcia z profilu, tylko takie (fullscreen tutaj https://i.imgur.com/oMdpzct.jpg):

oMdpzct.jpg

Opublikowano
  • Autor
Dodam ze chciałbym uniknąć obcierania o progi zwalniające i koła.

W tym wypadku pro kita bym nie brał.

Jeżdżę na stylingach 193 z bilsten b8 + mpakietowe sprężyny, znajdzie się jeden próg na 100, o który lekko mogę zahaczyć. Wygląda to dla mnie ok, przód nieco wyżej siedzi od tyłu.

Nie mam zdjęcia z profilu, tylko takie (fullscreen tutaj https://i.imgur.com/oMdpzct.jpg):

oMdpzct.jpg

A masz wrzucone dystanse u siebie?

Ps. Śliczna jest ta twoja śnieżynka :)

I jeszcze jedno pytanie, na jaki kolor pomalować koła? Auto jest siwe i ma przyciemnione delikatnie szyby z przodu i z tylu, myślałem nad czarnymi, jakieś sugestie?

Opublikowano
  • Autor
I pytanie clu clu, jakie masz założone opony u siebie?
Opublikowano
Nie mam żadnych dystansów, jeżdżę tak jak fabryka dała. Przód 225/40, tył 255/35. Czarne felgi nie będą się wyróżniały na ciemnym aucie, musisz poszukać na necie co najlepiej wygląda.