Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak jak pisałem jakiś czas temu szukam pilnie 330d Touring (po '02). Nastawiłem się na wersję manual, ale niestety ciezko znaleźć takie auto w dobrym stanie.

Trafiła się za to fajna 330d-ka Touring z automatem.

I teraz pytanie do Was - warto brać, czy lepiej poczekać i poszukać manuala?

Do tej pory jeździłem tylko manualami i nie odpowiadały mi raczej automaty (w Passacie 1.9TDI, w Volvo T6). Auto gorzej przyspieszaly z taka skrzynia i wiecej palily, a najgorsze bylo wyprzedzanie za miastem w typowych polskich warunkach :(.

Przejrzalem archiwum forum i widze, ze jednak steptronic (a chyba taka skrzynia jest w 330d) zbiera od Was dobre recenzje. Czy zatem jest to automat lepszy niz inne? :wink:

Ja wyglada sprawa zachipowania aua z taka skrzynia? Nie rozpadnie mi sie? :wink: Ile "w razie czego" tfu tfu kosztuje taka skrzynia?

Dzieki za rady!

Pzdr,

TS

Opublikowano

Witam.

Możesz się nie obawiać takiej skrzyni pod warunkiem, że nie będziesz kręcił bąków na asfalcie.

Nie jestem za automatem ale muszę przyznać , że w połączeniu z tym silnikiem to szybkie i bardzo komfortowe auto w miejskim ruchu.

Jakiś czas temu szukając auta dla siebie myślałem właśnie o 330d lub 530d w manualu.Niestety szybsze e46 było za ciasne, więc wybór padł na e39 530d i tylko przypadek sprawił, że kupiłem ją w automacie.

Dzisiaj śmiało mogę powiedzieć, że nie żałuję pomimo kilku wad a mianowicie:

- większe spalanie o ok.1-1,5L w zależności od stylu jazdy

- początkowo minimalnie gorsza reakcja na gaz przy wyprzedzaniu ale potem to nadrabia, w szczególności w ustawieniu sport jest szybki i fajnie redukuje np. przy hamowaniu.

Ale chyba największą wadą skrzyni AS390R itp. stosowanej w e39 530d i e46 330d , jest niemożliwość przeniesienia większego momentu obrotowego jak ok.420Nm , co według mnie wyklucza chipowanie!

Tak poza tym to bardzo udane połączenie, w szczególności jeśli dużo się jeżdzi po mieście, gdzie diesel z racji krótkich przełożeń w manualu zmusza do wachlowania.Aha , ta skrzynia ma opcję uczenia i dopasowywania się do stylu jazdy kierowcy i robi to naprawdę szybko.

Gdy jedziesz łagodnie to zmienia biegi spokojnie, ale gdy tylko zaczniemy szaleć to ciągnie prawie do samego końca na obrotomierzu.

Jeśli masz możliwość, to spróbuj takiego autka przed zakupem.

Generalnie e46 330d automat lub manual to taki :cool2: wybór.

Pozdrawiam :D