Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że być może znalazłbym odpowiedź w tym wątku: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=270332 ([E60/61] Wszystko o oświetleniu, demontaż, wymiana, pytania.), ale cały czas wyskakuje mi komunikat, że wybrany temat nie istnieje.

Posiadam e61 z 2008r. ze skrętnymi bixenonami.

Jakiś czas temu, tuż po przekroczeniu 500kkm zgasła mi prawa brewka. Zanim zdążyłem sprawdzić co z nią nie tak, po niecałych 2 tygodniach i około 1kkm więcej pojawił mi się większy problem - prawy xenon przestał działać. Sprawdziłem żarówkę i przetwornicę - to nie to. Na stykach idących do przetwornicy mam napięcie, ale nie mam prądu (około 10-12V jest, ale podpięta żaróweczka na drutach nie świeci). Czy ktoś z was spotkał się z taką przypadłością? Problemu szukać w lampie, czy może w przewodach idących do kabli? Niedziałające brewki nie są aż tak problematyczne, ale bez xenona wolałbym za bardzo nie jeżdzić :(

Jeśli problem został rozwiązany w innym wątku - przepraszam i proszę o przekierowanie.

Pozdrawiam serdecznie

Adam

Opublikowano
Brałem z lampy - żarówkę podpiąłem do dwóch pinów idących na przetwornicę. Czy brak masy nie powodowałby nieprawidłowego działania całej lampy? Ring i doświetlanie zakrętów działają jak powinny.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień Dobry!

Rozwiązanie okazało o wiele prostsze, niż się spodziewałem - przerwane były 3 kable sygnałowe w wiązce zaraz za lampą. Po przywróceniu ich do stanu przydatności, wszystkie problemy zniknęły.

Pozdrawiam serdecznie :)