Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. Mam pytanie jak podłączyć obd aby odczytać błędy silnikowe w e46 z m62? W kości Ms43 x6004 opisane są piny

32 Signal Diagnostic link TXD

36 Signal CAN bus high

37 Signal CAN bus low

Czy teraz muszę odnaleźć odpowiednie piny w sterowniku silnika m62, połączyć je i te 3 plus masa i 12v wystarczy do komunikacji z silnikiem? Przy wiązce silnikowej v8 jest gniazdo obd, w aucie obd2. Pytanie jak to najlepiej zrobić?

E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano
Panowie zapytam tak. Czy wiązka silnika potrzebuje czegoś jeszcze od samochodu prócz 12v i masy do komunikacji z silnikiem? Podłączyłem Linie K gdzie są zmostkowane piny 17 i 20 oraz linie l - pin 15. nie było 12v po stacyjce w gnieździe, ale podałem na krótko i sukces jest taki, że wykrywa zapłon w samochodzie, ale nadal jest brak komunikacji. Dlaczego to nie działa skoro piny odpowiadające za komunikację w ms43 analogicznie zostały dołożone do pinów 85, 86 i 88 w 5.2 boscha?
E36 M54b25 - Drift&Fun