Skocz do zawartości

Błąd abs dsc układ4x4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam pewien problem z moim BMW e90 3.0d xdrive skrzynia automatyczna, kilka dni temu zaświeciły mi się kontrolki od ABS kontroli trakcji oraz kontrolka hamulca ręcznego ale w kolorze żółtym. Odwiedziłem znajomego mechanika podpięliśmy komputer i wyszedł błąd abs prawy tył, czujnik wymieniłem na nowy (z Boscha) błędy skasowałem ale nadal świecą mi kontrolki i nie działa abs i kontrola trakcji (dodam, że po zgaszeniu i uruchomieniu samochodu kontrolki nie zaświecają się a dopiero przy prędkości ok 10km/h). Dzisiaj podniosłem auto na podnośniku podpiąłem komputer i sprawdzałem parametry poszczególnych kół na wszystkich tak samo pokazywało prędkość. Dodam, że obroty nie falują oraz samochodem nie szarpie. I tu moje pytanie czy spotkał się ktoś z takim problemem bądź ma pomysł co to może być. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
Opublikowano

Stary czujnik miał jakieś uszkodzenia na czubku? Może enkoder na łożysku się uszkodził lub koronka pordzewiała i uszkodziła nowy czujnik?

Dla pewności, sprawdź czy nowy czujnik nie jest uszkodzony.

Komputer pokazuje jakieś błędy?

Opublikowano
  • Autor
Stary czujnik wizualnie nie był przytarty ani porysowany, dziś sprawdziłem jeszcze dla pewności zębatkę i ślimaka silniczka reduktora napęd, wyglądało bardzo dobrze, żadnych wytarć.
Opublikowano

U mnie jest tak że po odpięciu akumulatora zawsze zapalają się te kontrolki(4x4 dsc i hamulec) - kasowanie błędów ich nie wygasza.

Dopiero po rozpędzeniu się - na pewno >10km/h(chyba że zależy to od dystansu) następuje jakaś adaptacja i gasną wszystkie na raz.

Opublikowano
  • Autor
Problem rozwiązany, w tym modelu jest coś na kształt koronki ale jest na łożysku, łożysko wymienione na nowe i po problemie.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam z góry przepraszam jeśli w złym miejscu. Ale chciałem zadać pytanie otóż posiadam bmw e91 2.0d xdrive Skrzynia manualna 184km 2012 rok i wystąpił u mnie problem z wyświetlającym się błędem 4x4! Bez błędów ABS jak odstawiłem samochód do mechanika sprawdził wszystkie podzespoły wszystko wedlug niego jest ok. Wymienił olej w reduktorze i przy próbie kalibracji wywala dalej błąd 4x4! Xdrive nie połączono. Moje pytanie czy ktoś spotkał się z takim błędem jeśli tak to jaka była przyczyną?? Z góry dziękuję za jakieś odpowiedzi.
Opublikowano
Cześć, jesteś w stanie podać jakie błędy Ci wyskakują i przy jakich okolicznościach?
Opublikowano
Pojawia się na desce duże 4x4! Komunikat xdrive nie powiodło się. Oczywiście zaczęła świecić kontrola trakcji chociaż sama w sobie chodzi.