Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Potrzebuję opis kostki radia harman becker BMW X5 E70 X6 E71 CIC/CCC. Szczególnie chodzi mi o piny w które ma być wpięty mikrofon ten , który jest przy lampce podsufitki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Chodzi ci o kość X13812....????

1VncRGJIO6

CUTtJXDQ

Pytałeś również o znaczenie pinów w/w kości ....

1 -- Top-HiFi Nie używany

1 A Sygnał HiFi, radio AF, tył prawy + Wzmacniacz

1 A Sygnał stereo Signal, tylny prawy głośnik średniotonowy + Głośnik Mind-range, tylny prawy

2 A Sygnał HiFi, radio AF, przód prawy + Wzmacniacz

2 -- Top-HiFi Nie używany

2 A Sygnał stereo, głośnik + Subwoofer, prawy

3 A Sygnał HiFi, radio AF, przód lewy + Wzmacniacz

3 -- Top-HiFi Nie używany

3 A stereo przedni lewy głośnik Subwoofer, lewy

4 -- Top-HiFi Nie używany

4 A Sygnał HiFi, radio AF, tył lewy + Wzmacniacz

4 A Sygnał stereo, tylny lewy głośnik + Głośnik średniotonowy, tylny lewy

5 -- Top-HiFi Nie używany

5 A Sygnał stereo, tylny prawy głośnik - Głośnik średniotonowy, tylny prawy

5 A Sygnał HiFi, radio AF, tył prawy - Wzmacniacz

6 m Sygnał HiFi, radio AF, przedni prawy - Wzmacniacz

6 -- Top-HiFi Nie używany

6 m Sygnał stereo, głośnik - Subwoofer, prawy

7 -- Top-HiFi Nie używany

7 m Sygnał stereo, radio AF, przedni lewy - Subwoofer, lewy

7 m Sygnał HiFi, radio AF, przód lewy - Wzmacniacz

8 m Sygnał stereo, radio AF, tył lewy - Głośnik średniotonowy, tylny lewy

8 m Sygnał HiFi, radio AF, tył lewy - Wzmacniacz

8 -- Top-HiFi Nie używany

9 E/A Sygnał, magistrala CAN Złącze magistrali CAN

10 -- Nieużywany Postanowienia telefoniczne Wycisz

11 E/A Sygnał, magistrala CAN Złącze magistrali CAN

12 m Grunt Punkt uziemienia

13 A Sygnał przełączania anteny Złącze X13887

14 mi Sygnał, oświetlenie lokalizacyjne Złącze, przyciemnione oświetlenie przyrządów

15 mi Zasilanie, zacisk 30 Bezpiecznik F14

16 --

17 A Sygnał, mikrofon Mikrofon lewy

18 mi Sygnał wideo Moduł wideo

19 mi Sygnał wideo Zmieniarka DVD

20 --

21 mi Sygnał wideo Wszechstronna kamera wizyjna

22 mi Sygnał, mikrofon Mikrofon lewy

23 m Tarcza Wszechstronna kamera wizyjna

24 mi Sygnał wideo Wszechstronna kamera wizyjna

25 m Tarcza Zmieniarka DVD

26 mi Sygnał wideo Zmieniarka DVD

27 m Tarcza Moduł wideo

28 mi Sygnał wideo Moduł wideo

29 E/A Kabel do transmisji danych Złącze diagnostyczne

30 mi Połączenie AUX-IN Gniazdo AUX

31 E/A Kabel do transmisji danych Złącze diagnostyczne

32 E/A Kabel do transmisji danych Złącze diagnostyczne

33 -- Nieużywany

34 -- Nieużywany

35 mi Połączenie AUX-IN Gniazdo AUX

36 m Połączenie AUX-IN Uziemienie Gniazdo AUX

37 E/A Kabel do transmisji danych Złącze diagnostyczne

38 E/A Kabel do transmisji danych Złącze diagnostyczne

39 m Ekran połączenia AUX-IN Gniazdo AUX

40 -- Nieużywany

Pytałeś również o trzy przewody...... biały , niebieski i przezroczysty ( ekran )...?

W kości X13812...

- pin nr.17 , kol.przew. biały ( PLUS mikrofonu ).

- pin nr.22 , kol.przew. niebieski ( MINUS mikrofonu ).

W/w przewody lecą od radia do kości X14087.

CUmmuDZi

CUyrCfFw

Są jeszcze dwa urządzenia , które są podłączone do kości X13812 i posiadają trzy interesujące cię przewody ( biały , niebieski i ekran ).

Moduł wideo ..... A197.......

- pin nr.18 , kol.przew. niebieski ( PLUS , sygnał video )

- pin nr.28 , kol.przew. biały MINUS , sygnał video )

- pin nr.27 , kol.przew. przezroczysty ( ekran )

CUoXhUr9

CVCg9zAb

Wszechstronna kamera wizyjna

Przewody z kości radia X13812 lecą na sam tył auta do kości X17277

- pin nr.21 ( bez MMC ) lub 19 ( z MMC ) , kol.przew. biały ( plus , sygnał video )

- pin nr.24 ( bez MMC ) lub 26 ( z MMC ) , kol.przew. niebieski ( minus , sygnał video )

- pin nr.23 ( bez MMC ) lub 25 ( z MMC ) , kol.przew.przezroczysty ( ekran )

CTWybr63

CUtJUGUi

CUBPNBdZ

Edytowane przez Burza1234
Opublikowano

Ogromnie Ci dziękuję za poświęcenie na tak dokładny i szczegółowy opis. Na prawdę szacunek !!!

Szukałem tego od dwóch tygodni , a samochód nie jeździ , bo nie założę radia z powrotem dopóki nie zrobię porządku z tą kostką.

Tak, chodzi mi o kość x13812 kostka B

Zacznę od początku.. Padł mi ekran w androidzie i postanowiłem założyć z powrotem oryginalny wyświetlacz, który dostałem z autem od poprzedniego właściciela .

Gdy usunąłem androida razem z jego kompletnym okablowaniem ukazał mi się nie miły widok..-ktoś kombinował przy pinach w kostce B

Przewód niebieski był wpięty do pinu nr. 26

Przewód biały był wpięty do pinu nr. 19

Przewód przeźroczysty (ekran ) był wpięty do pinu nr. 25

W pinie 18 był ucięty biały przewód , ale nigdzie nie podłączony. Widać , że też była z nim jakaś kombinacja, bo miał pozostałości po cynie na końcu.

Szukam odpowiedzi po co ktoś to zrobił ( żeby co działało ? ) i jak to doprowadzić do oryginału.

Widzę , że znalazłeś 3 możliwości. Teraz muszę iść po tym kablu do urządzenia, żeby znaleźć odpowiedź, ale nie chcę rozpruwać całego auta.

Czy w schemacie możesz znaleźć informację do czego jest wpięta kość X14087 ???

Dodam,że w schowku w miejscu gdzie oryginalnie jest miejsce na zmieniarkę poprzedni właściciel miał dołożony tuner dvbt, ale żaden z tych przewodów nie był do niego wpięty. Tuner z całym okablowaniem też usunąłem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaki zamiar miał poprzedni autor to ty musisz ustalić. Wpisz model radia z androidem i zobacz czy znajdziesz opis pinów.

W OE BMW te piny odpowiadają za DVD.

Zwróć jeszcze raz uwagę na opis pinów. Dopisałem piny nr. 19 , 26 , 25 , które są odpowiedzialne za DVD.

Może w radiu z androidem były właściciel chciał podłączyć DVD/DVB-T...????

CUe5QW8X

Opisane trzy warianty pinów występują w twoim radiu , oczywiście wszystko zależy jak jest rozbudowane twoje radio .

Teraz ty musisz wiedzieć co masz na pokładzie auta a następnie sprawdź czy po stronie kości X13812 występują opisane przeze mnie przewody/piny.

Ja obstawiam dwa ostatnie odbiorniki ....

- Wszechstronna kamera wizyjna

- Moduł wideo ..... A197.......

ponieważ te dwa elementy oprócz wspólnych kolorów przewodów posiadają bezbarwny przewód ( ekran ).

Pytałeś wcześniej o mikrofon , to znalazłem ci piny pod które jest on podłączony z pozycji radia , lecz nie ma tam trzeciego przezroczystego przewodu .

Jeśli chodzi o kość X14087....

To wcześniej opisane piny wchodzą do w/w kości , pin nr.1 i 2 . Przewody lecą dalej do mikrofonu/mikrofonów....

CUrp94Fv

Jest jedno ale , jeśli posiadasz moduł odpowiedzialny za wykonywanie połączeń telefonicznych to wcześniej opisane mikrofon nie są podłączone do radia lecz do tego modułu......U400b - TCU

I tak jak opisane jest powyżej , przewody lecą do kości X14087 , pin nr.1 i 2.

1VnYRiEYYU

Opublikowano

Pytałem o mikrofon przy lampce w suficie, bo ma też te kolory, ale specjalnie zajrzałem do niego i tak jak piszesz w suficie z tego przewodu do kostki mikrofonu wychodzi kabel biały i niebieski bez ekranu. Mikrofon tam jest 1 po stronie kierowcy, po pasażera jest zaślepka. Według Twojego rysunku B402 X3564

""W OE BMW te piny odpowiadają za DVD.

Zwróć jeszcze raz uwagę na opis pinów. Dopisałem piny nr. 19 , 26 , 25 , które są odpowiedzialne za DVD.

Może w radiu z androidem były właściciel chciał podłączyć DVD/DVB-T...????""

"- lub 19 ( z MMC ) , kol.przew. biały ( plus , sygnał video )

- lub 26 ( z MMC ) , kol.przew. niebieski ( minus , sygnał video )

- lub 25 ( z MMC ) , kol.przew.przezroczysty ( ekran ) """

--- Tak własnie te kable były wpięte.

---Usunąłem dokładany tuner DVBT, który był w schowku za plastikową klapką. Był w miejscu gdzie chyba bywa zmieniarka lub DVD. Jutro zajrzę do schowka czy nie ma tam kości z takimi kablami lub może będą jakieś ślady po zmieniarce lub DVD.

"'Wszechstronna kamera wizyjna"' -to są kamery w samochodzie tak ? Mam w lusterkach i klapie bagażnika. Wszystkie działają.

""Moduł video A197 "" Co to jest ?

Jeśli to coś wniesie do tematu to teraz powiększyłem fotkę kości radia B i widać tam gdzie jest dziurka do wyjęcia pinu , żę ktoś wyjmował piny lub przekładał numery: 18 , 19 , 25 , 26 , 27, 28

Dodam, że oprócz tych trzech przewodów o których piszemy w tej kości B nic nie ma.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moduł wideo

Moduł wideo (VM) składa się z odbiornika telewizyjnego z funkcją teletekstu i anteną zbiorczą.

Moduły wideo odbierają zarówno telewizję analogową, jak i cyfrową zgodnie z międzynarodowym standardem DVB-T (DVB-T: naziemna telewizja cyfrowa).

Opis działania

Funkcja TV realizowana jest w module wideo (VM). Obraz telewizyjny jest wyświetlany na centralnym wyświetlaczu informacyjnym (CID) oraz, w zależności od wyposażenia pojazdu, na tylnym monitorze.

Moduły wideo DVB-T i DVB-T RSE:

Każdy moduł wideo ma jeden zintegrowany tuner telewizji analogowej i jeden zintegrowany tuner telewizji cyfrowej. Przełączanie między telewizją cyfrową i analogową odbywa się automatycznie, ale można je wyłączyć ręcznie. Przejście z sygnału cyfrowego na analogowy jest sygnalizowane wyższym poziomem szumów analogowego obrazu telewizyjnego.

Tuner telewizyjny jest zainstalowany w module wideo. W tunerze telewizyjnym sygnał wideo i sygnał audio o niskiej częstotliwości są generowane z sygnału antenowego o wysokiej częstotliwości. Moduł wideo zawiera również cyfrowy procesor obrazu, który utrzymuje stabilny obraz nawet w obszarach odbioru o słabym sygnale i może wyeliminować zakłócenia obrazu poprzez filtrowanie.

Sygnał dźwiękowy jest dekodowany w module wideo i podawany do MOST jako sygnał cyfrowy.

Moduły wideo nie przełączają się między poszczególnymi antenami telewizyjnymi, ale wykorzystują wszystkie anteny telewizyjne jednocześnie. W tym celu sygnały antenowe są nakładane w modułach wideo. Skutkuje to znacznie lepszym odbiorem telewizji, nawet w telewizji analogowej.

Jako model podstawowy, moduł wideo DVB-T posiada dwa wejścia antenowe. Moduł wideo DVB-T RSE posiada trzy wejścia antenowe.

Opublikowano

Okazało się, że to przewody od kamer, bo jak je odłączylem to wyskoczył błąd kamer i przestały działać.

Teraz nie wiem czy podłączyć je tak jak były do wersji ze zmieniarką czy do wersji bez zmieniarki ? Czyli bez mmc.

Ja fizycznie zmieniarki nie mam, nie wiem czy tu była i ktoś ją wyciągnął. Kostki po niej nie widać.

- pin nr.21 ( bez MMC ) lub 19 ( z MMC ) , kol.przew. biały ( plus , sygnał video )

- pin nr.24 ( bez MMC ) lub 26 ( z MMC ) , kol.przew. niebieski ( minus , sygnał video )

--- To są kamery tak ? Czyli te co mam w lusterkach i klapie bagażnika ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powiem ci tak , jest sporo tych schematów elektrycznych aż człowiek sam się w tym wszystkim gubi . Na jednym ze schematów jest połączenie wszechstronna kamera z radiem dla wariantu ...... auto hybrydowe lub auto niehybrydowe.

Na innym schemacie ...,... wysoka wersja wyposażenia - niska wersja wyposażenia.

Podam ci numery pinów dla drugiego wariantu , ty sam zdecyduj jaką masz wersję....

Połączenie radio N38b - kamera dookulna A246.

1VncRGJIO6

GZQAuv03

Wysoka wersja wyposażenia dla kości X13812

- pin nr.18 , kol.przew. biały ( PLUS )

- pin nr.28 , kol.przew. niebieski ( MINUS )

- pin nr.27 , kol.przew. przezroczysty ( ekran )

Niska wersja wyposażenia dla kości X13812

- pin nr.21 , kol.przew. biały ( PLUS )

- pin nr.24 , kol.przew. niebieski ( MINUS )

- pin nr.23 , kol.przew. przezroczysty ( ekran )

W połowie drogi występuje kość przyłączeniowa dla wysokiej ( X14415 )

i niskiej wersji ( X17277 ) wyposażenia. Może uda ci się odnaleźć te kości dzięki czemu będziesz wiedział jaka masz wersję wyposażenia ?

CUeTWEKv

CTWybr63

Opublikowano

Ten pierwszy wariant:

""Wysoka wersja wyposażenia dla kości X13812

- pin nr.18 , kol.przew. biały ( PLUS )

- pin nr.28 , kol.przew. niebieski ( MINUS )

- pin nr.27 , kol.przew. przezroczysty ( ekran ) ""

dzisiaj próbowałem, bo znalazłem fotkę kostki w necie z takim ulozeniem kabli, ale nie działały kamery.

W poniedziałek sprawdzę jeszcze drugi wariant, który podałeś dla niskiej wersji wyposażenia.

Jeśli to nic nie da to wepnę piny tak jak były na samym początku czyli 19 , 25 i 26 , bo wtedy kamery działały tylko, że ja nie mam zmieniarki mmc więc dziwne to ...

Opublikowano

Wczoraj wpiąłem piny tak jak były na początku czyli biały 19 , niebieski 26 i bezbarwny ekran 25.

Skoro tak działało to postanowiłem, że nie będę już kombinować, tak zostawię i skręce wszystko do kupy, żeby jeździć autem.

Niestety po podpięciu isty mam teraz błąd s 0203 Brak możliwości komunikacji z kamerą widoku panoramicznego.

W drzewku sterowników trvsc jest teraz na czerwono :(

Masz może jakiś pomysł co mogło się stać ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To może spróbuj podłączyć pod piny 21,24 i 23.....?

Opublikowano

To może spróbuj podłączyć pod piny 21,24 i 23.....?

Pod te nie podłączyłem, bo w kostce nie było nawet śladów, że ktoś przy tych pinach grzebał 21 , 23 i 24.

Ślady były przy 18 , 19 , 25 , 26 , 27 i 28.

W końcu stwierdziłem, że skoro działało to tak zostawię jak było na początku przy demontażu androida czyli 19 , 25 i 26.

Tak teraz działają kamery ale mam ten błąd o którym napisałem, wcześniej go nie było. Wyskoczył po tym jak te 3 przewody wpinalem w inne piny jak na schematach w tym temacie.

Czy coś mogłem uszkodzić ?