Skocz do zawartości

Geometria zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam Robiłem ostatnio geometrie zawszenia bmw e46 320d , i mam prośbę czy mógł by mi ktoś wyjaśnić co oznaczają dane liczby- kat i minuty (np.0°36') . skąd się bierze dane do ustawienia geometrii albo jak się to wylicza , nie wiem czy bardzo miałem te geometrie rozjechana

b97c9f830d680dd1gen.jpg

Opublikowano

Dane do geometrii bierze się z bazy danych producenta pojazdu. To on ustala poszczególne parametry geometrii zawieszenia.

Co oznaczają kąty? No kąt… to taka miara :-) Np. Pochylenia koła - jeśli koło by stało idealnie poziomo to kąt pochylania koła = 0st. Jeśli górna krawędź koła idzie w kierunku nadwozia to masz pochylenie na minus, np. 1st, np. 1st30min (czyli 1,5st).

Patrząc na twoje zdjęcie to:

Tył.

PK - pochylenia koła. Miałeś zbyt mało pochylone ale na tyle mało, że mechnik wcale tego nie ustawiał.

Zbieżność - poprawił, aczkolwiek nie wiem czemu sugerował się głównie sumaryczną zbieżnością. Z przodu można tak robić ale z tyłu… Nie mniej jednak różnica kosmetyczna.

Przód.

WSZ - kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy (nie mierzone bo i tak się tego nie da ustawić)

PSZ - kąt pochylenia sworznia zwrotnicy (podobnie)

PK - kąt pochylenia koła - bez tragedii (ważne aby te kąty nie były zbyt różne bo ewidentnie będzie ściągać podczas jazdy na wprost). Niby jest różnica przed i po ale w mojej opinii tego też mechnanik nie ruszał bo ustawienie jest dosyć upierdliwe.

Zbieżność - miałeś zbieżność a powinno być praktycznie „na wprost” z tendencją do rozbieżności - tutaj widać ingerencję mechanika (ustawił zgodnie z parametrami)

Tragedii nie było. Mechanik zrobił głównie zbieżność. Czy ruszał inne kąty, raczej nie (co najwyżej jeszcze zbieżność tyłu).