Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem nowy na forum, ponieważ dopiero kupiłem moją BMW E61 530D. Zakupiłem ją w okazyjnej cenie z uszkodzonym zawieszeniem tylnym-opadniętym. Chcąc zacząć diagnozowanie zauważyłem, że w bagażniku pod kołem zapasowym jest luźna wtyczka i brakuje jakiegoś sterownika. Najprawdopobnie sterownika nivo. Zacząłem szukać w google info o tym sterowniki i ogólnie samego sterownika i zaciekawiła mnie 1 archiwalna aukcja. Mianowicie było w niej napisane, że sterownik jest uniwersalny i jest tak zakodowany, ze pasuje do każdej E61. Czy to prawda? Czy jak kupie inny używany to nie bedzie działał puki go nie zakoduje do mojego auta? Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Opublikowano

cześć,

Wydaje mi się ze informacja która znalazłeś jest jak najbardziej prawdziwa. Też miałem problem z sterownikiem nivo, kupiłem drugi o tych samych numerach wypiąłem stary włożyłem nowy i wszystko śmiga bez kodowania :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
cześć,

Wydaje mi się ze informacja która znalazłeś jest jak najbardziej prawdziwa. Też miałem problem z sterownikiem nivo, kupiłem drugi o tych samych numerach wypiąłem stary włożyłem nowy i wszystko śmiga bez kodowania :)

Które numery porównywałeś? Mam ten sam problem i zastanawiam się nad kupnem używanego modułu (ASO krzyczy 3 koła za nowy). Obawiam się tylko, że będę musiał programować go. Jeśli byłoby plug&play to petarda. Jeszcze jedno pytanie mam odnośnie przekaźników. Czy mógłbyś wysłać zdjęcie i/lub wstawić jakie numery mają te 3 przekaźniki? W ASO chcieli mi je wymienić na 3 takie same, ale patrząc po tych co mam to 2 są takie same a ten 3 jest inny.

Pozdrawiam