Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WITAM WSZYSTKICH FANÓW BMW NA FORUM. Jestem nowym członkiem i równie świeżym posiadaczem BMW E38 725tds. Ogólnie z moim autkiem wszystko ok, natomiast nerwy psuje mi zmieniarka, czyli problem z jej działaniem. Posiadam radio busness RDS i zmieniareczkę na 6CD w bagażniku. PROBLEM polega na tym że po włączeniu radia na głównym wyświetlaczu obok symbolu TAPE nie pojawia się CD a co z tym związane nie mam możliwości wyboru zminiarki i nie działa!!!! Zmieniłem już radio gdyż myślałem że tu tkwi przyczyna(brak sterowania lub coś podobnego), natomiast założyłem nowe(zakupione na allegro sprawne) i jest to samo. Zmieniarka w bagażniku ma zasilanie, wiązka podłączona do radia, magazynek ładnie pracuje, zmieniarka sprawdza obecność płyt ale nie pracuje!!! Brak na wyświetlaczu symbolu CD!!! Może ktoś pomoże bo już sporo czasu na to poświęciłęm i nie wiem co może być tego przyczyną!!!!
Opublikowano

1. Może uszkodzony kabel.

2. A może uszkodzona zmieniarka.

Poszukaj kogoś ze sprawną zmieniarką i podłącz. Te zmieniarki stosunkowo często się psują. W końcu przeciętnie mają po 10 lat. Jak masz niedaleko do mnie, to możesz podjechać - podłączymy zmieniarkę i przetestujemy.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
no mam troche daleko do Ciebie:-) ale coś mi się nie chce wierzyc ze zmieniarka padła-magazynek wysuwa, ma zasilanie... Wczoraj sprawdziłem od niej kabel i okazuje się że jest wporzo. Problem tylko w tym że moja kostka przy radiu(od kabla od zmieniarki) była już rozbierana i obawiam się że ktoś mógł coś w niej nagrzebać...Jeśli ktoś ma schemat tej kości(z wyszczególnieniem pinów i kolorów przewodów)-od strony Radia to byłbym wdzięczny!!! Poza tym do radyjka wchodzi jeszcze jeden mały kabelek okrągły wtyk-początkowo myślałem że jest to antena od radia ale zwątpiłem gdy zobaczyłem taki sam otór na tylnim panelu zmieniarki.. a w bagażniku tego kabelka nie widzę:0((!!!Jestem już tak zmieszany że.... mam dość. Ma ktoś jakieś pomysły???
Opublikowano

To, że magazynek wciąga i wysuwa, to niewiele znaczy - 90-95% uszkodzonych zmieniarek wysuwa i wciąga magazynek, a nie działa ...

Mały okrągły wtyk w radiu jest to drugie złącze anteny ... A przy zmieniarce podobny wtyk jest potrzebny przy nagłośnieniu z DSP.

Podsumowując - masz na 90% uszkodzoną zmieniarkę (najczęstrze awarie : uszkodzone zawieszenia mechanizmu lub uszkodzony laser)

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Więc teraz pozostaje problem typu: nowa zmieniarka, czy naprawa swojej!!!na allegro koszty takiej zmieniarki używanej to min 500zł. Nie wiem czy naprawa będzie opłacalna... może już ktoś coś takiego robił??? w piątek wyjmuję zmieniarkę i oddam do naprawy, choć nadal mnie zastanawia jedna rzecz- skoro ma być uszkodzony laser lub mechanizm to dlaczego na panelu od radia brak symbolu CD??? To mi raczej wygląda na jakiś problem z komunikacją niż laser(laser to cęste przeskakiwanie płyty lub jej nie czytanie)a tu ewidentnie nie widzi tej zmieniarki-czy ona jest czy jej nie ma to bez różnicy-na panelu cały czas brak SYMBOLU CD???JESZCZE RAZ UPRZEJMIE PROSZę O ROZPISKE TYCH PINóW PODłąCZENIE ZMIENIARKI OD STRONY RADIA LUB CHOCIAż ZDJęCIE WTYCZKI Z BARDZO BLISKIEJ ODLEGłOśCI Z PRZODU I Z GóRY!!!z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Opublikowano

Te zmieniarki tak obiawiają błędy - jeżeli laser nie nic nie odczyta, to zmieniarka wskazuje błąd, a radio uznaje, że zmieniarka nie zgłosiła się poprawnie. Choć kto wie czy ten kabel nie jest źródłem problemów. Jeżeli się zdecydujesz na ewentualną naprawę zmieniarki, to możesz mi ją podesłać i elektronik to zrobi (chyba, że będzie to zbyt poważna sprawa ...).

Kabel zmieniarki CD ma taką rozpiskę (mam nadzieję, żę się połapiesz :) ) :

wtyczka do radia 10-pin :

widok na wtyczkę od strony pinów (po prawej stronie kabel), numeracja od prawej 1-5 i 6-10

III kolumna - numeracja jak na schematach radia

wtyczka CD - kabel na dole, widok od pinów, numeracja od lewej 1-7, 8-13

radio; CD; radio - widok gniazda wtyczki

1; 13; 5

2; 12; 4

3; 10,3, ekran duży; 3

4; 9; 2

5; 8; 1

6; 7; 10

7; 6; 9

8; 11; 8

9; 2; 7

10; 1; 6

Stronka

Opublikowano
Ja podejrzewam że ktoś grzebał przy tym kablu od strony radia(choć nie wykluczam problemu z samą zmieniarką)-Sam kabel jest OK-sprawdziłem go na przejście i wszystko gra, natomiast ta kostka co wchodzi do radia jest symetryczna i była z niej zdejmowana obudowa-składa się ona $z dwóch części-jedna częśc tej obudowy posiada specjalne wycięcie do wejścia w kostce podłączenia BMW, teraz pozostaje kwestja tego czy ktoś nie odwrócił mi tej wtyczki lub nie pozamieniał jakiś pinów:-( Po tej rozpisce w żaden sposób nie jestem w stanie się zorientować w którą stronę ma iść ta kostka- na kostce przychodzącej od zmieniacza jest napis BMW i teraz w radiu przy wtyku(wewnątrz też jest napis BMW)natomiast mam 2 takie same radio i w jednym z nich ten napis jest do góry nogami...więc po tym napisie nie mogę właściwie zinterpretować w którą stronę ma iść ta wtyczka. Najbardziej pasowały by mi zdjęcia takiej kostki lub rozpiska kolorów kabli które do niej dochodzą +zdjęcia lub jakiś schemat tego gniazda znajdującego się w radiu wtedy bym mógł się zorientować w jakiej pozycji ta kostka ma wejść do radia-bo po zdjęciu tych blaszek kostka pozostaje symetryczna i można ją włożyć na 2 sposoby-raz "normalnie" a za razem odwrócić "do góry nogami" nogami i też będzie pasować. Wiem że do trochę śmieszne ale to też może mieć jakieś istotne znaczenie!!! Tak sobie pomyślałem że może rozebrać zmieniarkę i przeczyścić laser, sprawdzić czy z mechaniazmem jest wszystko ok-nie jest to chyba jakieś skomplikowane urządzenie a odrobinę pojęcia o tym mam. Pozdrawiam i dziękuję Ci za wcześniejszą odpowiedź. Dobrze że są ludzie którzy mogą pomóc. We wtorek będę w servisie BMW (przestał działać mi czujnik deszczu i gość który zajmuje się szybami powiedział że muszę wpuścić jakiś żel bo bez tego nie będzie działać-nie wiem ile w tym prawdy ale jadę to załatwić)więc przy okazji się ich podpytam jeszcze, może oni też coś powiedzą
Opublikowano

chodzi mi dokładnie o to jakie piny z kabla od zmieniarki w jakiej kolejności idą w odniesieniu do podłaczenia do radia(kolory kabli lub w ostatecznośći samo oznaczenie kości)powinny być podłaczone do radia z perspektywy tego zdjęcia (dołanczam zdjęcie-znalazłem na forum-mam takie samo wyjście do zmieniarki)

http://img243.imageshack.us/img243/8207/tyradiaxj7.png

Opublikowano

Dałem Ci rozpiskę, jak nie potrafisz tego odczytać, to Ci niewiele pomogę ...

Podałem Ci jaki pin we wtyczce w radiu odpowiada wtyczce (tej płaskiej) przy CD.

Wtyczkę do radia masz rozpisaną tak jakbyś patrzył na nią od strony pinów, jak i wg numeracji pinów.

Weż kabel do ręki i zacznij sprawdzać, a zorientujesz się jak rozpisałem piny, bo na "sucho" to nie wiesz co piszę. Tą samą rozpiskę podawałem koledze, który robi mi kable do tych zmieniarek i działąją ...

Wtyczkę w gnieżdzie radia możesz odwrócić jak nie jesteś pewien czy jest dobrze wsadzona - nic się nie stanie.

W serwisie są przeważnie dość słabi w sprzęcie audio/navi, ale kto wie ...

Zmieniarka, jak zmieniarka - nie ma wielkiej filozofii - być może wizualnie coś od razu stwierdzisz ...

Stronka

Opublikowano
Dziękuję Ci kolego-wszystko skumałem i będę w wolnym czasie przeglądał ten sprzęt i instalację-czyli najwcześniej w piątek, jak mi nie pomogą w servisie:-/. Poszperałem trochę i znalazłem rozpiskę i zdjęcia wszystkich pinów i kostek więc mam 2 komplety... Poinformuję o moich postępach, jeśli mi się nic nie uda stwierdzić a kable będą ok-bo radio jest na 100%dobre więc jakoś się umówimy i podeślę Ci tą zmieniarkę... POZDRAWIAM I JESZCZE RAZ DZIęKUJę CI SERDECZNIE ZA POMOC!!!
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam ponownie. Jeśli chodzi o moją zmieniarkę to mam chyba uszkodzony laser. Rozebrałem ją i po podłączeniu obserwowałem mechanizm-wszystko pracuje bez zarzutu natomiast laser nie reaguje na płyty. Szukałem na allegro takich zmieniarek Do E38 i są STRASZNIE DROGIE!!! Znalazłem zmieniarki pioneera o podobnych wtykach- TERAZ MOJE PYTANIE CZY BęDZIE ONA PASOWAć I RADIO BęDZIE STEROWAć Tą ZMIENIARKą??????PROSZę O ODPOWIEDź I ZAłąCZAM LINK DO STRONKI Z Tą ZMIENIARKą PROSZę POMóC!!!
Opublikowano (edytowane)

http://www.allegro.pl/item139995101_zmieniarka_pioneer_model_cdx_m6_kabel.html

http://www.allegro.pl/item140022226_zmieniarka_6_cd_pioneer_cdx_p25_komplet_tanio.html

no może ktoś rozwieje moje wątpliwości bo może trochę zaoszczędzę i kupię sobie pioneera-po co marnować kasę. No chyba że ktoś ma jakieś części do zmieniarki od E38-ten starszy modl-czyli duża "krowa" w bagażniku:-)

Edytowane przez ucho-boss
Opublikowano

Nie twórz tyle postów ! tylko edytuj poprzednie !

Jeżeli będzie Cię interesowało, to mam całe wnętrze z takiej zmieniarki i ewentualnie daj znać na priv., najlepiej mailem lub GG.

Stronka

Opublikowano
Przepraszam za moje błędy w pisaniu postów... Postaram się poprawić. Proszę Cię Sebastianie o kontakt mój GG:9868461. Jestem zainteresowany tymi bebechami. Pozdrawiam
Opublikowano
Przepraszam za moje błędy w pisaniu postów... Postaram się poprawić. Proszę Cię Sebastianie o kontakt mój GG:9868461.

KOńCZę TEMAT GDYż ROZWIąZAłEM SWóJ PROBLEM:-)) Dokonałem chyba rzeczy niemożliwej:-) Rozebrałem swoją zmieniarkę w drobny mak:-) wymontowałem laser i dokonałem jego gruntownego czyszczenia... Jestem w szoku bo po złożeniu i podpięciu jej do auta okazało się że wszystko jest oki i zmieniarka śmiga jak nowa:-)) POZDRAWIAM KOLEGę SEBASTIANA KTóRY SłUżYł MI CAłY CZAS POMOCą I DOBRą RADą!!!POZDRAWIAM I ABY NIE ZAJMOWAć ZBęDNEGO MIEJSCA WYSYłAM PROśBę:

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

JEśLI KTOś MA DO SPRZEDANIA CZUJNIK DESZCZU DO BMW E38 TO PROSZę O KONTAKT-NUMER MOJEGO GG ZNAJDUJE SIę POWYżEJ

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam podepnę sie pod temat mam problem ze zmienirką cd w e46 czasami śmiga az miło a czasami cały czas tnie utwory potrafi tą samą płytę odtwarzać raz dobrze a innym razem objaw jak by była porysowana ?? A przy hamowaniu tez potrafi gubić nuty pewnie bedzie jakieś uszkodzenie mechaniczne zawieszenia lasera - dam rade w domowych warunkach to naprawić ?? Czy lepiej targać do jakiegoś serwisu?
Opublikowano
Witam podepnę sie pod temat mam problem ze zmienirką cd w e46 czasami śmiga az miło a czasami cały czas tnie utwory potrafi tą samą płytę odtwarzać raz dobrze a innym razem objaw jak by była porysowana ?? A przy hamowaniu tez potrafi gubić nuty pewnie bedzie jakieś uszkodzenie mechaniczne zawieszenia lasera - dam rade w domowych warunkach to naprawić ?? Czy lepiej targać do jakiegoś serwisu?

Powiem tak... Mój problem ze zmieniarką zakończyłem wymieniając radio... Bawiłem się z tym zmieniaczem i do końca go nie rozgryzłem... dokonałem wymiany zawieszenia, czyszczenia lasera, a nawet zmieniłem radio (BMW BUSiNESS)!!! i tak zmieniarka pracowała jak miała na to ochotę... raz CD było aktywne, raz grało a raz wcale nie widziało płyt... Musisz sam podjąć decyzję czy chcesz się z tym bawić czy może kupić sobie oryginalne radio BMW na CD i mieć spokój bo moja zmieniarka na rynku wtórnym używana kosztowała 650zł:-/!!Pozdrawiam

Opublikowano

cytat: "Te zmieniarki tak objawiają błędy - jeżeli laser nic nie odczyta, to zmieniarka wskazuje błąd, a radio uznaje, że zmieniarka nie zgłosiła się poprawnie. Jeżeli się zdecydujesz na ewentualną naprawę zmieniarki, to możesz mi ją podesłać i elektronik to zrobi"

Witam

mam zmieniarkę od E39, która raz czyta płyty a raz nie, proszę o pomoc, czy możliwe jest podesłanie do naprawy?