Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć

Rano auto mi zwariowało, zaczęło delikatnie nierówno chodzić na wolnych obrotach, podczas jazdy czuć, że nie jedzie jak powinno. Co zauważyłem w BTool jadąc do pracy:

1. Lambda (1) - w granicach 1.00

2. Lambda (2) - w tym samym czasie zmienia się ~1.00 do ponad 3

3. Lambda integrator grupa 1 znacząco różni się od grupa 2 tzn. jedno pokazuje w minusie 2-3, drugie w plusie ponad 20

4. Lambda napięcie też są rozjechane

5. Korekty wtryskiwaczy były 0.xx teraz są 1-2-3.xx - raczej wszystkie /indeks 11/

6. Pompy paliwa wskazują w normie

Dwa razy po odczycie błędów miałem błąd składu mieszanki /opis/ nie pamiętam niestety kodu

Zainstalowany mam NOXem

Od czego zacząć szukania przyczyny? Spróbować skasować adaptację i próbować od nowa?

Z miesiąc temu wymieniałem świece czy gdyby któraś z nich była niedokręcona /dokręcałem 22Nm/ to mogło by to mieć taki wpływ?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z dzisiejszych obserwacji doszło wyższe spalanie, a sondy zachowują się jak na tym filmie: /napięcia zresztą podobnie - 4:50 min filmu/

Błąd który odczytuje BTool 2A2C

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymieniłem sondę regulacyjną na banku 2 na BOSCH 0 258 017 100, wszystko jest OK, usterka usunięta. Dostęp od góry w E60 jest koszmarny, nie wiem czy jest możliwość odkręcić sondę tą drogą jak jest normalnie dokręcona. Piszę normalnie dokręcona bo moja była tak słabo, że przy użyciu nasadki do sond, przegubu i dwóch przedłużek praktycznie bez możliwości przekręcenia tym "zestawem" puściła i wykręciłem ją palcami co też było mega karkołomne tak samo jak wkręcenie nowej. Nie wiem jak normalnie demontuje się tę sondę /od dołu?/, może ktoś to robił w E60 i się podzieli.