Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem niedawno E91 320d z takim problemem, że turbo późno wstaje (ok 2500 obr/min). Pierwsze co mi się rzuciło w oczy po podłączeniu INPA to dziwne wskazania z przepływki jak na screenie poniżej. Wartość rzeczywista jest dużo poza zakresem co wskazywałoby na jej uszkodzenie ale mam wątpliwości bo wartość oczekiwana przez ECU też jest daleko poza zakresem i nie wiem jak to rozumieć. Może ktoś się spotkał już z czymś takim i powie o co chodzi. Parametry na screenie są odczytane na biegu jałowym. Dynamicznej próby jeszcze nie robiłem. Błędu z przepływki nie ma. Jest tylko błąd z klap wirowych, które są usunięte, z czujnika jakości/temperatury oleju i z podgrzewacza paliwa przed filtrem.

9485a9fe2f56.jpg

Opublikowano

Dzisiaj również robiłem diagnostykę INPĄ i mam podobne wartości.

f0123bf7f6d31.jpg

U mnie samochód jeździ normalnie, natomiast problem mam z zapachem spalin na wolnych obrotach - śmierdzą, tak nienaturalnie.

Pamiętasz mozę jaka była u Ciebie wartość temperatury "Air Temperature". U mnie wydaje się nienarturalnie wysoka, jeśli czujnik jest w przepływomierzu.

159c3d38eb406.jpg

Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam to temperaturę w dolocie na postoju pokazywało 60 parę stopni na ciepłym silniku. Też mi się wydaje że sporo ale może EGR wpuszcza tam spaliny jak silnik chodzi bez obciążenia.

Edit: sprawdziłem i czujnik temperatury w dolocie jest chyba między intercoolerem a EGR. Tą temperaturę lepiej patrzeć w czasie jazdy. Na postoju powietrze ogrzewa się w turbinie a intercooler go nie schładza jak auto stoi

Opublikowano

W INPIe są dwie wartośc temperatury "air temperature" i "air intake temperature".

Pierwsza ma w programie przy "wykresie" zakres 0 - 50 stopni C, a druga -40 - 120 stopni C. Może jedna dotyczy tego czujnika między intercoolerem a EGR a druga w przepływomierzu. No i u mnie tam gdzie jest zakres 0-50 pokazuje 74...