Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, bez owijania - rozrusznik nie kręci, słychać tylko cyknięcie. Zarys historii: po umyciu silnika (może to przypadek) i przejechaniu 20km auto zagaszone i już nie odpaliło. Rozrusznik został wykręcony i zregenerowany (szczotki). Po zamontowaniu dalej to samo. Sprawdzone:

- rozrusznik: działa zarówno na stole jak i w aucie ale po podaniu 12V na zacisk 50 (tam gdzie ten cienki kabelek idący ze skrzynki pod maską tzw. e-boxa)

- ciągłość obwodu pomiędzy kabelkiem idącym z zacisku 50 poprzez skrzynkę pod maską aż do CAS (pod kierownicą) - jest ciągłość na pinie 22 wtyczki CAS

- prawidłowe napięcie 12V (no wiadomo że nie dokładnie tyle) na zacisku głównym 30 (gruby kabel B+ idący bezpośrednio z akumulatora poprzez alternator)

- bezpieczniki w schowku pasażera: F4, F50, F51 (chyba sprawdziłem wszystkie te duże ale jutro mogę zrobić to jeszcze raz)

- klema pirotechniczna w aku na B+ wygląda na nienaruszoną (z resztą jest napięcie tam gdzie powinno pod maską)

- IBS odłączany z klemy minusowej

- próba zrobienia dodatkowej masy pomiędzy karoserią a silnikiem (gdyby właściwa nie działała)

Na ten moment zastanawiam się czemu CAS nie daje sygnału do rozruchu. Oczywiście w tej chwili jest masa błędów bo mam odłączony kolektor ssący z przepustnicą (ale z przykręconym też nie kręcił). Macie jakieś sugestie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli jest cykniecie to cas odpala, masz brak +12v na glownym albo przebicie, sprawdzales glowny kabel w prawym nadkolu? Tam gdzie wychodzi z aku i przechodzi przez nadwozie?
Opublikowano

No tak tylko czemu w takim razie rozrusznik kręci jak mu podam napięcie na zacisk 50 czyli na ten z którego idzie napięcie z CAS? Aha cyknięcie to nie jest dźwięk bendiksa tylko przekaźnika.

Sprawdzałem napięcie na tej śrubie pod maską z której wychodzi ten gruby kabel zasilający alternator i dalej rozrusznik (główny styk 30). Co do przebicia to chodzi ci o sam rozrusznik?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sprawdzales glowny kabel w prawym nadkolu? Tam gdzie wychodzi z aku i przechodzi przez nadwozie?