Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem, czy ktoś z was miał podobną sytuacje?

1) codziennie rano zimą (temperatura około 0 +-5c) po uruchomieniu silnika nie jest ono ładowane. (ładowanie nie uruchomi się samo)

2) po 5 min pracy silnika wyłączam auto, zamykam, czekam 2 min, uruchamiam ponownie i zaczyna ładować. (wszystko działa dobrze)

3) zawsze się tak dzieje w temp niskich bez wyjątków.

mysię ze tak samo działo się już rok temu. ale dopiero teraz jestem powiem gdyż zainstalowałem sobie woltomierz.

a jak wiadomo autko to nie ma kontrolki ładowania na zegarach.

Opublikowano

Pierwsze odpadniecie zawsze nie ładuje akumulatora nawet jak ruszę. Ale wystarczy po lekkim nagrzaniu wyłączyć auto i po chwili uruchomić a wszystko wraca do normy.

Nie mam automatycznego gaszenia samochodu na światłach.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kontrolki ładowania takiej jak kiedyś nie ma . Jednak potrafi zgłosić awarię ładowania . Na środku zegarów wyskoczy wieeelka kontrolka ładowania . Plus dźwięk . Pozostaje połączyć się z kompem silnika . Może będzie informacja . Dodam tylko że alternator nie jest wzbudzany jak to kiedyś żarówką czy innym rozwiązaniem na cienkim kabelku . Jest nadal ten kabelek tylko teraz służy do komunikacji z komputerem silnika .

Klasycznie sprawdziłbym masy i plusy od akumulatora w stronę silnika . Także stan połączenia koło wanny na akumulator od spodu .

Opublikowano

Dzięki dzięki :-) poruszałem już chyba każdym kabelkiem przy alternatorze i akumulatorze. Bardzo

zaskakuje mnie tak systematyczność jakby odpowiedzialny za problem był jakiś sterownik. A ten przekaźnik co wyłącza napięcie na całe auto po zamknięciu lub tez jak długo siedzę w aucie z zapalona lampka? Może to jakoś blokuje te lądowanie?

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

dopiszę tylko dla potomności, problemem był zimny lut w kontrolerze ładowania. problem rozwiązany po przez jego wymianę. Zatem warto mieć w aucie takie ładowarki USB co pokazują napięcie na akumulatorze lub inny woltomierz.