Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Zauważyłem jakiś czas temu że podczas wypalania DPF, jak stanę, śmierdzi mi w kabinie i pojawia się dym... a jak podniosę maskę to centralnie z okolic DPFa się dymi :D o co może chodzić? Zapchany? Dodam że ciśnienie wsteczne jest ok, DPF się dopala.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Olej ci kapie na rury od wydechu i śmierdzi jak osiąga temperaturę.
Opublikowano
Olej ci kapie na rury od wydechu i śmierdzi jak osiąga temperaturę.

Tylko kurcze to nie smród olejowy, olejowy taki słodki chyba jest, a to śmierdzi jakby spalinami :/ ale być może tutaj też leży problem, lecz skąd może kapać ? Masz jakiś pomysł?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak spalinami to jeszcze plecionka możd być dziurawa, tylko wtedy śmierdzi zawsze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Olejowy nie jest słodki - słodki jest kiedy spalany jest płyn chłodniczy.

Trzeba sprawdzić układ wydechu, nie zapominaj o całym bałaganie związanym z EGR - te rurki też lubią się rozszczelnić/pęknąć i efekt jest taki sam.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Olejowy nie jest słodki - słodki jest kiedy spalany jest płyn chłodniczy.

Trzeba sprawdzić układ wydechu, nie zapominaj o całym bałaganie związanym z EGR - te rurki też lubią się rozszczelnić/pęknąć i efekt jest taki sam.

Chyba sam się nie będę z tym bawił :) bo aż taki dobry nie jestem, ostatnio rozbierałem chłodniczkę egr bo zmieniałem główny termostat i nie było jakiegoś mega syfu, a sam dym dochodzi jakby z tyłu silnika.

Zastanawiają mnie dwie kwestie ( tak lubię sobie podewagować i porozkminiać zanim oddam do mechanika :D ) czy w dieslach uszczelka pod pokrywą zaworów też jest wadliwa i może przepuszczać olej i lać na kolektor ?

Czy możliwe jest to że jakoś wtrysk może.... wylewać przez nieszczelność paliwo na pokrywę? Bo gdzieś kiedyś coś takiego widziałem ale nie wiem czy w dieslu.

Ogólnie dzięki za rozwinięcie tematu :)